Premieră în România! Copil de 14 ani salvat în urma unui transplant de un bebeluş de 10 luni aflat în moarte cerebrală

Un băiat de 14 ani din judeţul Bacău, cu afecţiuni renale grave, va duce o viaţă normală după ce părinţii unui copil în vârstă de 10 luni aflat în moarte cerebrală la un spital din Cluj-Napoca au fost de acord să doneze organele. Operaţia reprezentă o premieră medicală pentru România, deoarece este vorba de cel mai mic donator în moarte cerebrală înregistrat până acum la noi în ţară.

Pentru salvarea băiatului de 14 ani, medicii şi pediatrii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi au stat, duminică, mai bine de şapte ore în blocul operator.

„Nu pot să vă spun dacă m-am bucurat sau m-am întristat, mai ales că donatorul era un bebeluş. Eram tot timpul conştientă că pentru sănătatea copilului meu cineva trebuie să moară, dar nu mă aşteptam să fie un bebeluş cel care îi va da o nouă viaţă copilului meu. Eram bucuroasă pentru copilul meu, dar în acelaşi timp eram necăjită că o mamă plânge după un copil. Le mulţumesc din suflet părinţilor. N-am cuvinte. Din suflet le mulţumesc pentru decizia luată. Sper ca Dumnezeu să-i binecuvânteze cu un alt copil. La fel ca băiatul meu sunt mulţi copii care suferă. Poate vor avea şi ei vreo şansă cum a avut al meu, să fie bine, să aibă o viaţă normală, să scape de toate înţepăturile şi multe alte lucruri care mai sunt. Nu e uşor să fii înţepat, să nu ai voie să bei câtă apă vrei, să nu ai voie să mănânci o felie de pepene, să fii tot timpul stresat cu gândul că merg la dializă şi îmi va fi rău”, a povestit mama lui Gabriel, din judeţul Bacău.

Post operator, băiatul care a beneficiat de transplantul renal se simte bine, evoluţia stării lui de sănătate fiind una pozitivă.

„Copilul este bine, urinează, sperăm să fie evoluţia foarte bună în continuare şi cei doi rinichi să reuşească să asigure o funcţie renală normală”, a mai spus dr Moroşanu.

Acum, după o perioadă de recuperare, băiatul îşi va putea îndeplini visul de a ieşi afară să joace fotbal alături de alţi copii.

Distribuie informația
Alte știri