Premieră în România! Expoziţie de artă naivă, într-un tren aflat în mişcare, pe relaţia Oradea – Cluj-Napoca şi Oradea – Timişoara

O premieră în România, o inedită expoziţie de artă naivă va avea loc într-un tren aflat în mişcare, pe relaţia Oradea – Cluj-Napoca, Oradea – Sibiu şi Oradea – Timişoara, dus întors. Expoziţia, intitulată sugestiv „Trenule, maşină mică” şi dedicată trenurilor, locomotivelor, precum şi personalului acestora şi călătorilor, este semnată de Camelia Constantin şi curatoriată de Asociaţia Artiştilor Naivi din România.

Tema principală a acestei expoziţii sînt… trenurile şi locomotivele, cele mai populare mijloace de deplasare din copilăria şi adolescenţa multora dintre noi. Cine nu-şi aminteşte locomotivele cu abur, care intrau în gară răsuflînd din greu !? Fumul şi aburul acopereau uneori tot ansamblul, cu călători cu tot, dar era o plăcere să mergi cu trenurile acelor ani. Prin tablourile sale, Camelia Constantin sacralizează aceste frumoase locomotive şi vagoane, în imagini de o simplitate dezarmantă. Şi amuzante, pe deasupra. „Am lucrat aproape un an de zile la aceste tablouri cu trenuri şi locomotive, la insistenţele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, care a gândit acest eveniment înainte de a mă apuca de lucru. Sunt bucuroasă că rezultatul final este atât de apreciat, şi faptul că am stabilit şi o premieră naţională cu această expoziţie în tren mă face de-a dreptul fericită”, spune autoarea.

Această premieră este posibilă cu implicarea fără cusur a Interregional Călători SRL, care operează zeci de trenuri în România şi are deja peste 750 de angajaţi. Transportatorul feroviar a amenajat spaţiile de expunere în trenuri, va asigura paza expoziţiei şi promovarea acesteia în diverse medii. Partenerii în acest ambiţios proiect sunt şi Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, APTOR şi Centrul de Cultură al Judeţului Bihor. Expoziţia itinerantă este cu vânzare şi va avea vernisajul joi 8 septembrie, ora 09:15 (la ora 9:45 trenul pleacă spre Cluj-Napoca !), iar a doua zi, 9 septembrie, trenul cu expoziţia va pleca din Oradea la ora 05:55 şi va staţiona în gara Timişoara până la 14:23, când va pleca spre Oradea. Călătorii pot vizita expoziţia în timp ce trenul se deplasează spre destinaţie, iar în Cluj sau Timişoara, în timpul staţionării, publicul are acces gratuit la expoziţie.

Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive, iar expoziţia găzduită in tren face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional. Scopul Asociaţei este să încurajeze, să susţină, să promoveze şi să descopere arta naivă contemporană românească ce oferă garanţia autenticităţii, să cultivăm artiştii naivi cu spirit novator, fie ei emergenţi sau consacraţi, să contribuim la ceea ce mîine se va numi patrimoniu.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri