Premiile Dr. Mózes Carol, înmânate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla

Sâmbătă, 14 mai, în prezenţa ministrului Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a viceprimarului municipiului Oradea, Arina Moș, a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, dr. Gheorghe Carp, precum şi a reprezentanţilor instituţiilor sanitare din Oradea și a numeroși invitați, în sala festivă a Primăriei Oradea au fost înmânate premiile Dr. Mózes Carol asistenţilor medicali din Bihor, Sălaj și Satu Mare.

Evenimentul a fost organizat de către Fundația pentru Sănătate Bihor, în parteneriat cu Fundația Partium și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor.

„Mă bucur să fiu azi la Oradea, oraș pe care nu l-am mai văzut de 20 de ani. Recunosc că am simțit emoție și bucurie văzând progresele realizate în orașul d-voastră. Așa cum se știe, corpul profesional al asistenților medicali este unul esențial, sănătatea comunității fiind în mâna acestora în multe țări dezvoltate cu care dorim să ne comparăm. Dacă vom reuși să dezvoltăm rețeaua de centre medicale comunitare, cu siguranță asistenții medicali vor juca un rol și mai important. Îi felicit pe toți cei nominalizați de către Fundația pentru Sănătate Bihor, cu premiul Dr. Mózes Carol”, a spus  ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila.

Acesta a înmânat apoi, alături de ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, de președintele Fundației pentru Sănătate Bihor, Aurel Mohan și de președintele OAMGMAMR Bihor, Busuioc Iuliana, cele 6 premii „Dr. Mózes Carol”, dedicate județelor Bihor, Satu Mare și Sălaj.

Asistenții medicali distinși cu acest premiu au fost: Pantya Olimpia – UPU SMURD, Ungur Crina – SAJ, Szalo Elena – Cristina – șef ATI, Hinț Nicoleta – Spitalul Municipal Beiuș, Cociotă Corina Delia – Spitalul Județean de Urgență Satu Mare și Mate Maria – Spitalul Județean de Urgență Zalău.

„Premiile Dr. Mózes Carol au devenit deja o tradiție și fac parte din farmecul orădean și bihorean. Transmit în primul rând mulțumirile mele familiei Mózes, care trăiește acum în Israel. Mulțumesc ministrului Sănătății, dl. Alexandru Rafila, pentru prezența sa alături de noi. Doctorul  Mózes a fost un om absolut dedicat profesiei de medic, un medic după a cărui carte ”Tehnica îngrijirii bolnavului” au învățat generații întregi de asistenți medicali și care a creat la Oradea, în 1948, un institut tehnic, Școala de asistenți medicali, unde s-au pregătit generații întregi de profesioniști în asistența medicală. Am acordat aceste premii ținând cont de contextul pandemic care ne-a marcat în ultimii ani, fiind aleși cei mai buni dintre cei mai buni. Ultimii doi ani de pandemie au reprezentat o  perioadă extrem de grea pentru sectorul sanitar. Îi felicit azi pe toți cei premiați, dar și pe toți cei care au fost implicați în această muncă a sistemului medical, pentru că până la urmă vorbim de o muncă de echipă”, a declarat ministrul Cseke Attila.   

Premiul, care poartă numele doctorului Mózes Carol, fondatorul Şcolii Tehnice Sanitaredin Oradea, cetăţean de onoare al municipiului, are ca semnificaţie recunoaşterea muncii asistenţilor medicali. Instituit de d-l Cseke Attila şi administrat de Fundaţia Partium, premiul este înmânat anual din 2011 pentru întreaga activitate a asistenților medicali în domeniul sănătății.

„În calitate de reprezentant al sistemului medical și al administrației locale, care a făcut și face  în continuare tot ce se poate pentru îmbunătățirea permanentă a sistemului medical, doresc să subliniem în această zi rolul vital al asistenților medicali în cadrul acestui sistem. D-voastră reprezentați puntea de legătura dintre pacienți și medici, fără de care actul medical nu ar putea să se desfășoare la un asemenea nivel de calitate”, a încheiat Aurel Mohan, președintele Fundației pentru Sănătate Bihor.

Distribuie informația
Alte știri