Preşedintele ALDE Bihor, Ciprian Blejan: „Alegerile locale în două tururi ar reprezenta o şansă pentru alegerea celor mai buni”. Comunicat

Alegerile locale în două tururi de scrutin ar conferi primarilor o legitimare mult mai mare iar întregul proces ar fi mult mai democratic, dând o şansă pentru alegerea celor mai buni. Candidaţii trebuie să fie oameni de valoare, cu experienţă, nu oportunişti care să câştige prin jocuri de culise”, declară preşedintele ALDE Bihor, Ciprian Blejan, arătând că ALDE a susţinut încă din 2015 necesitatea revenirii la votul în două tururi.

„De fiecare dată, însă, nu a existat o majoritate pentru a susține acest proiect”, explică Blejan.

Potrivit preşedintelui ALDE Bihor, declanşarea alegerilor anticipate nu are nicio justificare şi va bloca, timp de cel puţin trei luni, aplicarea tuturor reformelor pentru care a fost votat şi investit actualul Guvern.

„Nu poţi să justifici tu, preşedintele României, declanşarea alegerilor anticipate, cu cine ştie ce sondaje de opinie care ar arăta că românii vor schimbarea PSD. Românii vor stabilitate, sunt îngrijoraţi de situaţia economică. Or, un blocaj de trei luni ar avea efect exact asupra acesteia, slăbind sectorul privat care susţine, practic economia, până şi salariile bugetarilor dar şi pensiile acestora, nefiresc de mari în comparaţie cu cele ale oamenilor din sectorul privat”, susţine liderul ALDE Bihor.

Blejan nu exclude varianta ca scopul acestor alegeri anticipate să fie de a asigura o majoritate care apoi să oprească calendarul de creștere a pensiilor și salariilor sau să impună un program de austeritate. „Ce urmează după alegerile anticipate? Care sunt măsurile pe care vor să le ia atunci, dar nu pot să le ia acum? Eu cred că preşedinte nu interesul românilor, ci al PNL este cel pe care în susţine”, mai spune preşedintele ALDE Bihor.

„Asumarea răspunderii pe această modificare de legislaţie este un gest de desconsiderare a Parlamentului, cu atât mai mult cu cât nu este prima asumare de răspundere, ceea ce eludează rolul dezbaterii parlamentare. Dacă Guvernul dorea o variantă rapidă de modificare a legislaţiei electorale, avea la îndemână instrumentul ordonanţei de urgenţă, aşa cum am cerut”, declară Blejan, explicând că o ordonanţă de urgenţă nu ar fi putut fi contestată de PSD, OUG-urile putând fi contestate la Curtea Constituţională a României doar de Avocatul Poporului.

Alte știri