Președintele Consiliului Județean Bihor anunță demararea unei noi conexiuni rutiere cu Ungaria, prin Salonta

România va fi conectată de vestul Europei printr-o nouă legătură rutieră. Țara noastră va fi legată de autostrada M44 din Ungaria printr-o șosea nouă, în regim de drum expres. Anunțul a fost făcut de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, într-o conferință de presă.

Noul proiect a fost aprobat la reuniunea bilaterală româno – ungară în domeniul transporturilor, desfășurată în Ungaria săptămâna trecută, în data de 26 mai.

Drumul va lega orașele Salonta și Békéscsaba, prin nordul localității Méhkerék. Va avea o lungime de 50 de kilometri, din care 43 de kilometri vor fi construiți pe teritoriul statului maghiar și restul de 7 kilometri, în România.

Acest tronson va fi cuprins în proiectul Drumului Expres Arad – Oradea, gestionat de Consiliile Județene Bihor și Arad și Primăriile Municipiilor Oradea și Arad, în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

În perioada următoare se vor face studiile geotehnice și pe această nouă porțiune de drum, urmând să fie cuprinse în proiectul tehnic, care va fi predat la finalul acestui an. Pe partea română va fi amenajat și un punct de terecere a frontierei.  Consiliul Județean Bihor a comandat proiectantului adaptarea proiectului după această decizie. Conform estimărilor, tronsonul de pe partea română ar putea fi executat până la începutul anului 2027, iar cel de pe partea maghiară ulterior acestei date. Mulțumim Ministerului Transporturilor și CNAIR pentru susținerea acestui proiect”, a preciat Ilie Bolojan.

Delegația română care a participat la întâlnirea bilaterală din 26 mai a fost condusă de Adrian Foghiș, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Distribuie informația
Alte știri