Între 2021 și 2024, o treime din tăierile de arbori din pădurile bihorene au fost clasificate ca „tăieri accidentale”, reprezentând peste 300.000 de metri cubi din totalul de aproximativ 1 milion de metri cubi tăiați.
Fenomene naturale și atacuri ale insectelor sunt principalele cauze, dar birocrația și schimbările climatice complică gestionarea eficientă a acestor tăieri. Cum afectează acestea pădurile și ce soluții sunt propuse de experți?
Între 2021 și 2024, o treime din tăierile de arbori din pădurile bihorene, înregistrate în SUMAL, reprezintă „tăieri accidentale”. În total, în acești ani, peste 300.000 de mc de arbori din peste 1 milion de metri cubi tăiați în Bihor, totalizează tăierile accidentale. Aceste tăieri se fac atunci când pădurea este afectată de fenomene naturale, cum ar fi o furtună sau atacul unor insecte. Ori atunci când în timpul exploatării pădurii, arborii care nu ar fi trebuit să fie tăiați sunt deteriorați.
Plecând de la aceste date, am încercat să aflăm care ar fi cauzele care ar putea duce la o asemenea situație. Dar și să aflăm care e procedura în cazul tăierilor accidentale și dacă nu cumva aceste motive sunt folosite abuziv. Citește articolul integral pe PRESShub