Prevederile Codul muncii despre angajaţii care lucrează în minivacanţa de 1 iunie şi Rusalii

Foto: pixabay.com

Românii se vor bucura din nou de o minivacanţă în această săptămână, iar angajaţii care nu o primesc trebuie să ştie că pot avea parte de alte beneficii. Este vorba de cinci zile libere la început de iunie, de care vor beneficia elevii, profesorii şi bugetarii, după ce Guvernul a decis să facă punte între Ziua copilului și Rusalii. Mai exact, aceștia vor avea liber în intervalul 1-5 iunie inclusiv, pentru Ziua copilului (1 iunie), urmată de Sărbătoarea Rusaliilor care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie.

Există, însă, și situații în care românii trebuie să lucreze în aceste zile, mai ales cei din mediul privat.

Munca prestată în zilele de sărbătoare legală se compensează în condițiile art. 142 din Codul muncii. Potrivit prevederilor, salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În situația în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată in zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Distribuie informația
Alte știri