Prezența virusului PPA confirmată la porcii din patru gospodării din localitatea Cubulcut

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor informează despre confirmarea, la data de 19.11.2018, în baza buletinulor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA), a unui număr de 4 focare de PPA, în gospodării ale populației din localitatea Cubulcut.

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați
porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și de la cele sacrificate.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Director executiv,
Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri