Prim pas pentru realizarea unei centrale electrice fotovoltaice pe str. Traian Blajovici din Oradea

Consilierii locali au aprobat vineri, 10 iunie, în cadrul ședinței extraordinare de îndată, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea unei centrale electrice fotovoltaice pe str. Traian Blajovici. Proiectul va fi depus de către SC Termoficare Oradea S.A. spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Pilonul I. Tranziția verde – Componenta C6 – Energie. Măsura de investiții I.1 – Noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile, prin care își poate realiza scopul de a tinde către independență energetică și de a contribui la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Obiectivul general al proiectului este valorificarea resurselor energetice regenerabile (solară) pentru producerea energiei verzi pentru autoconsum și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul orașului Oradea. Obiectivele principale sunt reducerea consumului de energie electrică din surse convenţionale, reducerea costurilor cu energia electrică şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Investiția constă în realizarea unei centrale electrice fotovoltaice amplasate în parcarea de pe strada Traian Blajovici din municipiul Oradea, destinată în special autoconsumului de energie electrică prin alimentarea cu energie electrică a stației termice geotermale (STG) și a stațiilor de încărcare auto aparținând Sălii Polivalente.

Pentru realizarea investiției, se propune un sistem de module fotovoltaice montate pe o structură metalică fixă, cu fundații de beton, orientate spre sud-est, sud-vest, la un unghi de înclinație de 10°, grupate în șiruri, care vor fi conectate la invertoare de 20 kVA, distribuite, după o configurație definitivată de către proiectant, care să acopere parțial baza de consum de energie electrică a Stației Termice Geotermale, aflată în construcție, din vecinătatea noii Săli Polivalente, în timpul zilei.

Astfel, conform dimensionărilor realizate se vor instala un număr de aproximativ 1.480 de module fotovoltaice, cu o putere totală instalată de aproximativ 858,40 kWp, având următoarele caracteristici:

–     Energia electrică consumată, medie anuală: 3.690,00 MWh/an (estimativ  STG – Sală Polivalentă);

–     Puterea totală instalată estimată a centralei fotovoltaice: 858,40 kWp;

–     Energia produsă fotovoltaic, medie anuală estimată: 930,68 MWh;

–     Economia de energie electrică estimată: 25,22%;

–     Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în tone echivalent CO2/an = 574,88 tone.  

Valoarea totală a investiției este de 12.526.987,79 lei inclusiv TVA. Durata de realizare este de 18 luni.

Distribuie informația
Alte știri