„Prima Casă” se modifică . Cine va obtine mai usor creditul in 2017

Anul acesta, Guvernul pune în joc 2,5 miliarde de lei pentru garantarea creditelor de tip Prima Casă. Suma este cu 400 de mii de lei mai mică faţă de cea din 2016.

Proiectul de Hotarare presupune si diferentierea garantiilor, favorizand locuintele construite sau consolidate in ultimii 5 ani. Pentru acestea statul garantează 50% din valoarea acestor credite. În cazul locuinţelor vechi, garantia va fi de doar 40% din valoare. Ministerul Finantelor spera ca astfel va creste preferinta pentru locuinte noi, dar si ca piata constructiilor se va dezvolta.

O alta modificare presupune simplificarea birocratiei. Adica, de acum inainte Fondul de Garantare a creditelor este delegat sa se ocupe de analiza si aprobarea dosarelor de finantare si sa radieze ipotecile in cazul rambursarilor anticipate sau la termen a creditelor. Se spera astfel ca timpul de asteptare pentru acordarea dosarului va fi scurtat cu cel putin 10 zile lucratoare.

Programul Prima Casă, a fost introdus în 2009, într-un context în care piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare. În cei 8 ani de funcţionare au fost acordate finanţări în valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.

Foto:BankingNews.ro

Alte știri