Prima ediție a Festivalului Pălincii, organizată în Sălaj

Tradiţionala pălincă de prune, alături de sortimente din alte fructe, precum pălinca de gutui, de mere, cireşe, pere, piersici sau de struguri, pot fi degustate, sâmbătă, la Zalău, la prima ediţie a Festivalului Pălincii, organizată de o companie privată, în parteneriat cu autorităţile locale şi judeţene.

În cadrul manifestării se organizează şi un concurs ce va stabili care producător din judeţ are cea mai bună pălincă, printre cei care vor juriza întrecerea numărându-se şi maestrul bucătar Mircea Groza, care studiază de zeci de ani mâncărurile şi băuturile tradiţionale din Sălaj.

„De ce e bună pălinca din Sălaj, pălinca de Zalău cum mai este cunoscută în ţară? Pentru că încă aici se respectă nişte reguli, nişte caracteristici ale preparării. Au fost perioade când se dorea mai mult cantitate. Aceasta presupunea culegerea fructelor necoapte, amestecate între ele, unele sănătoase, altele stricate, ceea ce afectează grav calitatea. În schimb, în ultimii 25-30 de ani, de când urmăresc eu acest fenomen, am observat grija faţă de calitate în primul rând şi asta datorită faptului că sunt oameni interesaţi să pună pe primul plan calitatea, şi nu cantitatea. Sigur, o pălincă de calitate costă mai mult decât o pălincă vândută cu portbagajul. Pălinca de calitate trebuie preţuită. Vă dau un singur exemplu: dintr-o sută de kilograme de gutui ies maximum doi litri de pălincă. Ei, munca asta trebuie plătită, trebuie răsplătită. Dar ştii că ai o pălincă grozavă. Da, la noi se face o pălincă excepţională şi sunt oameni importanţi care au băut-o şi au spus că după ce bei pălinca din Sălaj, parcă nu poţi să bei altfel de pălincă”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Mircea Groza.

Potrivit paginii de Facebook a festivalului, pălinca are o tradiţie de câteva sute de ani, existând dovezi ale producerii ei încă din secolul al XVIII-lea. Sate întregi din Sălaj, mai cu seamă cele din zone mai izolate, cu relief mai accidentat, şi-au bazat existenţa pe producerea acestei băuturi. Pălinca este unul dintre produsele sălăjene cele mai cunoscute din România, premiate la diverse concursuri naţionale şi internaţionale. Municipiul Zalău şi judeţul Sălaj sunt renumite la nivel naţional şi chiar internaţional, datorită acestei băuturi realizate din diverse fructe cultivate aici, precum prune, gutui, mere şi pere”, adaugă organizatorii evenimentului.

Evenimentul desfăşurat pe artera pietonală a Zalăului include şi un spectacol susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum” al Casei Municipale de Cultură Zalău, Ansamblul Folcloric „Meseşul”, Rapsozii Sălajului şi Ansamblul „Meseşul Junior”, Formaţia de dansuri Terbete, Ansamblul folcloric „Mugur, mugurel”, ale Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi elevi ai Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău.

Prima ediţie a Festivalului Pălincii Zalău este organizată de Primăria municipiului Zalău – Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, în parteneriat cu cotidianul Magazin Sălăjean şi cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Liceul de Artă Ioan Sima şi Casa Municipală de Cultură Zalău.

Distribuie informația
Alte știri