Prima ediție a Filmelor premiate de la Cannes la Oradea. Vezi programul

Sâmbătă, 3 noiembrie, începe prima ediție a Filmelor premiate de la Cannes la Oradea. Cinefilii din urbea de pe Crișul Repede vor avea ocazia să vadă în premieră filmul care anul acesta a câștigat marele premiu la Cannes, Shoplifters, de Kore-Eda Hirokazu. De asemenea, vor putea viziona și cel mai în vogă film românesc al momentului, Lemonade, al regizoarei Ioana Uricaru.

Ediția de la Oradea se va desfășura pe 3 și 4 noiembrie, la Teatrul Regina Maria. Toate filmele din program vor fi introduse de profesorul și criticul de film Doru Pop. Ele sunt proiectate în versiune originală și subtitrate în limba română. Prețul unui bilet este de 12 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Regina Maria și de pe biletmaster.ro.

A Shoplifters i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

Filmul Lemonade, de Ioana Uricaru, a debutat la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival. Un thriller captivant despre visul american, Lemonade este primul film românesc turnat în America de Nord și spune povestea dură a Marei, o tânără de 30 de ani care pleacă în America cu viză pentru un loc de muncă ca asistentă. La spitalul unde lucrează are norocul să-l întâlnească pe Daniel, un american cu care se căsătorește înainte să-i expire viza. Problemele încep când trebuie să obțină cardul verde pentru a putea rămâne în continuare.

Sâmbătă:
15:00 – Paterson
Este cel mai recent film al lui Jim Jarmusch (autorul Coffe and Cigarettes, Broken Flowers și Stranger that Paradise), nominalizat la Palme d’Or. Pelicula redă atmosfera din „orașul poeților”, New Jersey, asa cum e percepută de un șofer de autobuz. Este unul dintre cele mai frumoase filme despre poezie, descoperită în locul natal al scriitorilor americani Allen Ginsberg, figura centrală a mișcării Beat Generation, și a modernistului William Carlos Williams.

17:30 – Border
Filmul danezului Ali Abassi a câștigat premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Un Certain Reagrad la Cannes anul acesta, cu acest cel de al doilea film din carieră. Este un amestec captivant de poveste romantică cu noir nordic, de realism social cu horror fantastic, care sfidează și răstoarnă convențiile genului.

20:00 – Burning
Filmul autorului coreean Lee Chang-Dong este considerat de critica internațională drept cel mai bun din competiția oficială de la Cannes și premiat cu prestigiosul premiu FIPRESCI. Filmul este un thriller romantic și adapteaza cinematografic o nuvelă a scriitorului japonez Haruki Murakami, tradus consistent in limba română și multiplu nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură.

Duminică:

13:00 – Lemonade
Filmul Ioanei Uricaru, a debutat in februarie la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival. Filmat aproape integral în America de Nord, Lemonade spune povestea Marei, o asistentă medicală din România care se vede nevoită să-și tempereze așteptările despre visul american.

15:00 – Girl
Câștigătorul Camera d’Or la Cannes în acest an, filmul belgian Girl de Lukas Dhont, a câștigat pe lângă premiul pentru cel mai bun debut de la Cannes 2018, alte două premii importante, iar critica de specialitate l-a considerat cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard și i-a acordat premiul FIPRESCI. Juriul secțiunii i-a acordat actorului din rolul principal premiul pentru interpretare. Filmul spune povestea Larei, care visează să devină balerină profesionistă.

17:30 – Shoplifters
Filmul Shoplifters, i-a adus regizorului japonez Kore-eda Hirokazu primul primul Palme d’Or din carieră, la cea de-a șaptea selecție a acestuia în competitie de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească în casa în care trăiesc, ca și cum ar fi copilul lor.

20:00 – Albastru și roșu în proporții egale și Dogman
Les Films de Cannes a Oradea se încheie cu două filme proiectate în succesiune, fără pauză. În deschidere este scurtmetrajul Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, care a avut premiera anul acesta la Cannes în secțiunea Cinefondation și este singurul film românesc selecţionat in competitie la Cannes, în 2018.

Va fi urmat de Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone, autorul iconicului Gomorrah. Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Filmul a fost laureat la Cannes prin actorul Marcello Fonte, care a primit premiul pentru interpretare.

Distribuie informația
Alte știri