Prima versiune a celebrului şoricel Mickey Mouse poate fi preluată fără plata drepturilor de autor

Cel mai faimos personaj de desene animate din istorie este liber de drepturi de autor. Mickey Mouse poate fi preluat şi utilizat în noi şi noi poveşti fără a trebui să i se achite companiei Disney drepturile de utilizare. Există, însă, un amănunt foarte important: este vorba doar de prima versiune a celebrului şoricel.

Nimeni nu și-ar fi imaginat, acum 95 de ani, că acest personaj de scurt-metraj avea să redefinească genul desenului animat – și să stea la baza unui imperiu de miliarde de dolari.

Creatorul Walt Disney, fondatorul imperiului de astăzi, și-a îndrăgit foarte mult creația.

A fost însă și printre primele surse ale unor uriașe venituri ale companiei – venituri obținute din drepturile de proprietate intelectuală, pentru că nimeni altcineva nu a mai avut voie să folosească nimic din numele sau caracteristicile de imagine ale faimosului șoricel. Până acum, când acesta a intrat în domeniul public, după alte nume faimoase.

Mickey Mouse poate fi acum folosit de oricine, în aproape orice scop creativ. Există însă un foarte, foarte important detaliu. Este vorba doar de această versiune a lui Mickey Mouse. Personajul a trecut prin numeroase schimbări, transformări, redesenări – care încă se află sub protecția drepturilor de autor, deținute de casa Disney.

Distribuie informația
Alte știri