Prima vizită a Reginei Maria și Regelui Ferdinand la Oradea, marcată în 23 mai la Primărie prin proiectul cultural-educativ ”Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria”

Având în vedere că județul Bihor este unul dintre punctele care marchează parcursul istoric al regalității în România, Oradea devine locul desfășurării unei etape a proiectului cultural-educativ intitulat Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, organizat deja în cinci localități din țară.

În 23 mai 2022 la Oradea se va marca prima vizită a Reginei Maria și Regelui Ferdinand în aceeași dată a anului 1919.

Proiectul își propune să ofere o lecție de istorie elevilor din Municipiul Oradea, prin filme românești și discuții cu istorici, profesori, cinefili și oameni de cultură.

Proiectul este organizat de Asociația Artis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României, alături de Primăria Municipiului Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Evenimentele din cadrul programului au loc în contextul vizitelor Familiei Regale, atunci când, pe 23 mai 1919, suveranii au sosit cu Trenul Regal la Oradea, fiind prima vizită a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria aici.

Activitățile se vor desfășura în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea, luni 23 mai 2022, în intervalul orar 12,00-14,00.

În cadrul acestui eveniment, elevii vor putea admira expoziția de fotografie intitulată 1922. Anul Încoronării, curator Nicolae Pepene, care prezintă momente cheie de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. De asemenea în acest context va avea loc proiecția filmului „Maria – Inima României” (regizor Trevor Poots)

Proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a fost inițiat în luna mai la Iași și îi are ca ambasadori pe: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri