Primăria Debrecen a vândut 221 hectare de teren chinezilor de la CATL pentru construirea unei fabrici de acumulatori, cea mai mare investiție realizată vreodată în Ungaria/ Vor fi create 9000 de noi locuri de muncă

foto: twitter catl_official

Producătorul chinez de baterii Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) a semnat luni cu orașul Debrecen din Ungaria un contract de vânzare-cumpărare a terenului pe care se va construi una dintre cele mai mari fabrici din Europa.

Acoperind o suprafață de 221 de hectare în Parcul Industrial de Sud din Debrecen, construcția fabricii din Ungaria a CATL este programată să înceapă anul acesta.


Investiția de 3000 de miliarde de forinţi (7,5 miliarde euro) a companiei chineze Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) reprezintă cea mai mare investiţie realizată vreodată în Ungaria, la Debrecen vor fi create 9000 de noi locuri de muncă, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, relatează MTI.


Într-un eveniment desfăşurat la Debrecen, şeful diplomaţiei ungare a numit contractul de vânzare-cumpărare semnat pentru terenul pe care se va realiza investiţia, o piatră de hotar, spunând că acesta este primul acord obligatoriu din punct de vedere juridic al proiectului.

Ministrul a relatat că cel mai mare producător de acumulatori din lume a ales Ungaria pentru a-şi construi a doua fabrică europeană după doi ani şi jumătate de negocieri, într-un context în care concurenţa internaţională este uriaşă. Valoarea investiţiei reprezintă o sumă uriaşă nu numai la nivel de Ungaria, ci şi la nivel european, fiind una dintre cele mai mari cinci investiţii ecologie din Europa, din ultimii zece ani.

“În urma acestei investiţii, după China şi Germania, Ungaria va fi a treia ţară din lume care are o fabrică CATL”, a spus Szijjártó. Ministrul a adăugat, apoi, că proiectul va primi şi sprijin de la stat, detaliile urmând să fie făcute publice ulterior, după finalizarea procesului de notificare la Comisia Europeană.

Péter Szijjártó a subliniat, totodată, că în afară de Germania şi China, Ungaria este singura ţară în care toate cele trei mari mărci germane de automobile premium – Audi, BMW şi Mercedes – au baze de producţie, ceea ce înseamnă că în strategia lor de electromobilitate, Ungariei i se atribuie un rol important, astfel că trebuie accelerată construcţia planificată să aibă loc până în 2025, deoarece cererea pentru acumulatori este foarte mare.

Distribuie informația
Alte știri