Primăria dorește realizarea unui parc fotovoltaic în locul haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic

După închiderea și ecologizarea haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic, Primăria Oradea intenționează construirea unui parc fotovoltaic care să asigure energie electrică pentru oraș. Închiderea și ecologizarea depozitului de zgură și cenușă de la Santăul Mic aflată în proprietatea S.C Termoficare S.A a fost aprobată in 26 mai, de Consiliul Local.

Valoarea totală a acestor lucrări este de 51.955.179 lei (cu TVA), aproximativ 10,3 milioane de euro, iar durata de realizare a acestora este de 35 de luni.

Primarul Florin Birta a vorbit despre cele două componente importante ale acestui proiect: „Aveam cca 140 de ha la baza haldei, iar sus, în zona de depozitare a cenușii și zgurii mai sunt aproximativ 77 ha. Am avut discuții la Ministerul Mediului în sensul finanțării acestor lucrări. După finalizarea proiectului tehnic, aceste discuții vor continua și vom găsi o sursă de finanțare. Consider că acest proiect are două componente importante: cea de mediu prin care vom închide și ecologiza halda de zgură și cenușă, ceea ce va însemna foarte mult pentru locuitorii zonei și componenta unei noi investiții, prin care ne dorim să dezvoltăm un parc fotovoltaic pe cele 70 de ha, prin care să asigurăm un necesar de energie important pentru municipiul Oradea”.

De la aprobarea studiului de fezabilitate a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru 2009 – 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și a creșterii eficienței energetice”, în anul 2010, s-a decis ca CET Oradea Vest să nu mai funcționeze pe combustibil de cărbune, ci pe gaze naturale. Astfel, conform HCL nr. 443/2016 s-au concesionat către S.C Termoficare Oradea S.A bunurile S.C Electrocentrale Oradea S.A.

Conform O.U.G nr. 195/2005 și H.G nr 349/2005, toți deținătorii de depozite industriale, indiferent de categoria în care se încadrează acestea, au obligația ca după sistarea exploatării depozitului să efectueze lucrări de închidere a acestora.

Distribuie informația
Alte știri