Primăria Municipiului Oradea: Întâlniri de lucru în vederea elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă

Primăria Municipiului Oradea a demarat, în data de 8 iunie, organizarea Grupurilor Tematice de Lucru, cu rol de consultare al actorilor cheie din mediul privat și public, fiind organizate în cadrul procesului de elaborare a documentelor strategice pentru perioada de finanțare 2021-2027, respectiv Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și Planul de Acțiuni pentru Energie Durabilă și Climă. Scopul documentelor strategice îl reprezintă asigurarea cadrului necesar accesării fondurilor nerambursabile în perioada viitoare.

Principalele teme de discuții au fost: dezvoltarea economică, infrastructura necesară dezvoltării afacerilor, forța de muncă și eficiența energetică.

Premisele care stau la baza elaborării unei strategii de dezvoltare sunt:

  • Necesitatea de a realiza un document strategic care să răspundă obiectivului principal de dezvoltare a capacității de reglementare si planificarea strategică a administrațiilor publice locale din Municipiul Oradea și Zona Metropolitană Oradea.
  • Coerența actului de guvernare la nivel zonal și creșterea transparenței cheltuirii banului public.
  • Oportunitatea oferită de exercițiul financiar european 2021 – 2027 pentru administrațiile publice locale, în vederea realizării proiectelor de investiții necesare dezvoltării comunităților.

Grupurile tematice de lucru care vor elabora documentele strategice sunt împărțite pe următoarele sectoare:

  • Educație  și Dezvoltarea Resursei Umane;
  • Turism, Cultură și Sport;
  • Sănătate și Mediu;
  • Infrastructură locală, Administrație Publică și Dezvoltare Metropolitană;
  • Dezvoltare economică.

În cadrul întâlnirii de marți, s-a pus problema lipsei forței de muncă, care, în lipsa unor măsuri strategice adoptate în viitorul apropiat, se va acutiza. În acest sens, primarul Oradiei, Florin Birta, a punctat importanța educării generațiilor care vin și a faptului că tinerii trebuie atrași înspre programele Universității din Oradea.

„Suntem conștienți că trebuie să aducem firme și investitori cu valoare adăugată mult mai mare, în Oradea, pentru a crește nivelul salarial. Suntem conștienți, de asemenea, că educația este unul dintre cei mai importanți piloni atunci când cineva dorește să investească în oraș și de aceea noi am pus foarte mare accent pe școala duală, pe învățământul dual. Dar cred că trebuie să ne uniformizăm la toate nivelurile, inclusiv în ceea ce privește Universitatea din Oradea, pentru că nu avem nevoie doar de muncitori necalificați, ci și de cei cu studii superioare și diverse specializări”, a declarat Birta.

Un lucru deloc ușor de realizat, întrucât, absolvenții de liceu nu sunt interesați de acele specializări, care, în mod normal, sunt cele mai căutate de către companiile existente în Oradea.

„Problema nu este neapărat că nu există specializare, ci mai degrabă nu există interes. Aceste probleme ar trebui mai degrabă transmise la nivel local și județean, este vorba de interesul absolvenților de liceu față de facultățile de inginerie. Ei nu știu ce se întâmplă în orașul Oradea și nici faptul că există o centrală pe gaz și că avem nevoie de specialiști și doritori să urmeze o facultate de energetică”, a precizat Cristina Hora, decanul Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial din cadrul Universității din Oradea.

Tot în cadrul elaborării strategiei menționate, Municipiul Oradea și Zona Metropolitană Oradea derulează, din 20 mai, un sondaj pentru consultarea opiniei publice cu privire la principalele nevoi și probleme ale comunităților locale.

Acesta este lansat în mediul online și până în prezent a înregistrat un număr de 2.217 de respondenți. Chestionarul este disponibil accesând link-ul https://www.surveymonkey.com/r/SIDU-ZMO.

Potrivit sondajului, la întrebarea „Care credeți că sunt măsurile care pot conduce la dezvoltarea economică a localității dumneavoastră?’’, 63,36% dintre respondenţi au indicat reducerea birocrației, eficientizarea procesului administrativ și dezvoltarea unor servicii publice rapide și eficiente. Alți 58,14% sunt de părere că sprijinirea producătorilor locali este o măsură oportună, în timp ce 51,05% cred că e importantă comercializarea produselor locale. Pe ultimul loc, cu 17,30%, se regăsește îmbunătățirea accesului mijloacelor de transport marfă în și din întreprinderi.

Printre răspunsuri s-au mai regăsit: asigurarea corelării cererii de pe piața muncii cu oferta instituțiilor de învățământ și sprijinirea inițiativelor de instruire profesională, dezvoltarea infrastructurii de tipul parcurilor industrial, HUB-urilor sau incubatoarelor de afaceri și dezvoltarea dialogului dintre mediul de afaceri și administrația publică.

Distribuie informația
Alte știri