Primarul Florin Birta a susţinut azi, 18 februarie, o conferinţă de presă cu privire la noile contracte pe care orădenii trebuie să le încheie cu operatorul de salubritate, în condiţiile în care se implementează un nou sistem de colectare selectivă a deşeurilor.
Conform spuselor primarului, Oradea se află într-o perioadă de schimbare a sistemului de tarifare și de colectare aplicat de operatorul de salubritate la nivelul municipiului. În urma licitației adjudecate anul trecut, RER Vest a avut drept termen data de 1 martie 2021 pentru implementarea noului contract și a noului sistem de colectare a deșeurilor. Până la această dată au fost încheiate de către operatorul de salubritate 10.100 de contracte la gospodării individuale, din cele 20.432 de gospodării existente, reprezentând un procent de aproximativ 50% de contracte încheiate.
„O problemă majoră o reprezintă contractele încheiate cu asociațiile de proprietari din Oradea, pentru că în acest moment din cele aproximativ 900 de asociații de proprietari, operatorul de salubritate a încheiat doar 7 contracte. Aici motivele sunt diverse: de la motivația că salubritatea va fi mult mai scumpă în viitor, că nu se cunoaște bine conținutul noului contract până la multe alte cauze, care au condus la faptul că au fost încheiate doar 7 contracte de salubritate”, a explicat primarul.
Din aceste motive, Primăria Oradea a decis să se implice în această campanie, chiar dacă era datoria operatorului de salubritate de a încheia contractele cu orădenii. La solicitarea operatorului, Primăria Oradea a transmis o scrisoare comună către asociațiile de proprietari din Oradea prin care le-a informat despre noul contract și noul plan de tarifare.
„Trebuie să înțelegem că legislația s-a schimbat, avem principii noi în ceea ce privește colectarea și tarifarea sistemului de salubritate, sunt anumite penalități pentru întreaga comunitate dacă nu îndelinim anumite criterii”, a explicat primarul Florin Birta.
În continuare primarul a prezentat evoluția plăților în ultimii ani pentru că municipiul Oradea nu și-a atins țintele de colectare. În primul rând, există o contribuție anuală către Fondul de Mediu, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantității de deșeuri. Începând din 2017, anual trebuia redusă cantitatea de deșeuri depozitate pe haldă. Dacă în 2016, teoretic depuneam 100 de tone de deșeuri pe haldă, în 2017 trebuia să depunem cu 25% mai puțin, adică 75 de tone, în 2018 trebuia să depunem cu 35% mai puțin decât cele 75 de tone, ținta acestor normative fiind să se depoziteze cât mai puțin și să se recicleze cât mai mult. „Pentru că nu am atins aceste ținte, în 2017 Municipiul Oradea a plătit o penalitate de 549.000 lei, în 2018 – 667.000 lei, în 2019 – 1.225.000 de lei, iar în 2020 – 1.835.000 lei”, a spus Florin Birta.
O altă contribuție se referă la taxa pentru economia circulară, care se regăsește în taxele aplicate orădenilor. Această taxă s-a aplicat pentru prima dată în 2017 pe o perioadă de 6 luni, în valoare de 80 lei/tonă; atunci s-a plătit 6.337 lei, în 2018 această taxă a fost suspendată, în anul 2019 s-a plătit 4.458.000 lei, iar în 2020 13.796.000 întreg anul, cu o taxă de 80/lei/tonă/an.
„Cu cât depunem mai puțin cu atât plătim mai puțin aceste penalități și aceste contribuții. Gândiți-vă că în perioada 2017-2020 am plătit către Fondul de Mediu o sumă în valoare de 28, 9 milioane lei, echivalentul a 5,9 milioane de euro, o parte din această sumă municipiul Oradea, o parte cetățenii direct prin tarife, dar tot din banii orădenilor a fost plătită această sumă. Din acești bani am fi putut cumpăra de exemplu 3 tramvaie Astra care circulă azi pe străzile orădene. Atunci a venit momentul ca și noi, ca în alte țări, să facem ceva în ceea ce înseamnă colectarea și reciclarea și acest lucru trebuie să-l începem de un punct. Trebuie să ne schimbăm atitudinea și preocuparea față de deșeuri. Reciclarea începe de la locul unde se produce deșeul”, a spus primarul.