Primăria Oradea, dispusă să cumpere imobile izolate aflate în curțile blocurilor

În cartierele de blocuri, prin programele de sistematizare făcute înainte de 1989, au rămas nedemolate construcții. Din punct de vedere funcţional, acestea creează disconfort atât celor care locuiesc în ele, cât și locuitorilor din blocuri.

Pentru a veni în sprijinul acestor proprietari și în scopul de a intra în normalitate privind folosința curții blocurilor, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 956 din 27.10.2022, s-a declarat interesul public local pentru achiziția imobilelor izolate situate în subzonele S_Li din interiorul marilor ansambluri monofuncţionale rezidenţiale construite în perioada socialistă (S_Li – Subzonă de locuinţe cu regim redus de înălţime dispuse pe parcele izolate în interiorul ansamblurilor de locuinţe colective – cu interdicţie definitivă de construire, până la elaborarea Planului Urbanistic Zonal de reconversie funcțională integrală a zonei – datorită relaţiei de stânjenire reciprocă/ incompatibilitate cu cadrul urban existent.)

„Aceste clădiri se află între blocuri, în zone foarte aglomerate. Prin Planul Urbanistic General se interzice realizarea de noi construcții, astfel că va fi destul de greu pentru persoanele care le dețin să le înstrăineze. Noi nu vom face exproprieri în zonele respective, dar îi invităm pe proprietari să vină și să solicite cumpărarea lor de către municipalitate. Prin achiziționare vom continua regenerarea urbană, în locurile respective urmând să fie amenajate parcări sau spații verzi, în funcție de solicitările locatarilor”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit Regulamentului local de urbanism, proprietarii acestor construcții nu pot face decât lucrări de întreținere a acestor tipuri de construcții, ceea ce le limitează posibilitatea de vinde eficient pe piața liberă.

Municipalitatea orădeană reia ceea ce nu s-a finalizat înainte de 1989, cu precizarea că aceasta nu privește o măsură de expropriere. Se doreşte informarea proprietarilor și a eventualelor persoane interesate de aceste locuințe cu privire la intențiile municipalității și buna credință în sensul acordării unui preț de preluare de comun acord.

Distribuie informația
Alte știri