Primăria Oradea lansează concurs internaţional de idei pentru amenajarea spațiului pietonal dintre strada Independenței și malul Crișului Repede

Primăria Municipiului Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Bihor, lansează în data de 27 mai 2020 un concurs al cărui obiect îl constituie realizarea unui spațiu urban marcat de un element simbol care să confere personalitate spațiului definit de zona de circulație/promenadă situată deasupra parcării subterane din Piața Independenței, aflată în curs de execuție.

„Lucrurile sunt destul de complexe deoarece e nevoie de a stabili o relație de traseu pietonal cât mai bună în zonă, acolo avem statuia lui Mihai Eminescu, dar avem și acele intrări în parcare care sunt din unghiuri diferite, avem Crișul Repede cu proiectul de reabilitare a tronsonului de la podul Sf. Ladislau până la podul Intelectualilor pe partea stângă, cu ABA Crișuri, pe care l-am finalizat și pe care în aceste zile îl vom recepționa, de asemenea avem aici pasajul Vulturul Negru și intrarea în pasajul Vulturul Negru și, nu în ultimul rând, Piața Unirii, podul Sf. Ladislau și zonele care urmează a fi amenajate, care trebuie luate în vedere de către cei care doresc să participe la acest concurs. E un concurs internațional care se va desfășura în condițiile actuale exclusiv online”, a menționat viceprimarul Mălan.

Participanții la concurs pot fi birouri individuale de arhitectură, asocieri constituite de birouri individuale de arhitectură, societăți civile de arhitectură sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect, potrivit legislației naționale a statului de proveniență sau persoane juridice (societăți comerciale de proiectare) din România sau din alte țări, fie individual sau în asociere. În cazul unei asocieri, liderul acesteia va înscrie proiectul în concurs.

Concurenții persoane juridice vor avea obligatoriu ca asociat sau angajat un arhitect cu drept de semnătură, membru al Ordinului Arhitecților din România sau al unei organizații similare din țara sa, care exercită legal profesia de arhitect potrivit legislației naționale a statului de proveniență. Individual sau prin asociere, concurenții trebuie să dețină capacitatea de încheiere a unui contract de servicii de proiectare pe teritoriul României, capacitate ce va trebui dovedită în fața Promotorului, în cazul câștigării concursului.

Organizatorii recomandă ca echipele să aibă în componenţa lor și: urbanişti, peisagiști, designeri, artiști plastici, ingineri de trafic, sociologi, istorici, ingineri sau persoane cu altfel de pregătire, considerată de către participanți ca fiind relevantă pentru propunerea elaborată, din țară sau străinătate.

„În ceea ce privește calendarul concursului, în data de 27 mai se va lansa concursul, iar data de 5 iunie este data limită până la care se pot face înscrieri la acest concurs. 6 iulie 2020, ora 15 este data limită de primire a proiectelor, iar în 7 iulie va avea loc jurizarea online a proiectelor, urmând ca în data de 9 iulie să anunțăm rezultatele. Până în 13 iulie se pot face contestații, urmând ca în data de 15 iulie să organizăm o expoziție virtuală în care să prezentăm atât proiectele primite cât și cel câștigător”, a declarat dl. Radu Fortiș, arhitectul șef al municipiului Oradea.

Conform directorului Instituției Arhitectului Șef, juriul concursului va fi format din reprezentanții Primăriei Oradea, precum și profesori și arhitecți cunoscuți din România și din alte țări.

Alte știri