Primăria Oradea, premiată la categoria „Orașe Sustenabile”, în cadrul Green Gala Award

Primăria Oradea a câștigat premiul cel mare la secțiunea „Orașe Sustenabile”, în cadrul competiției Green Gala Award, organizată de România Green Building Council (RoGBC), alături de Asociația pentru promovarea eficienței energetice în clădiri (ROENEF).

Această competiție recompensează excelența în domeniul sustenabilității mediului construit și a vizat premierea proiectelor implementate ca urmare a acțiunilor și inițiativelor inovatoare, care aduc valoare adăugată atât comunității, cât și mediului înconjurător. Ceremonia de premiere a avut loc pe 26 octombrie, la București, premiul acordat municipalității fiind ridicat de Dacian Palladi, consilier în cabinetul viceprimarului Antonia Nica.

Competiția a avut patru categorii de premii pentru excelență:

  • Eficiență energetică și sustenabilitate în clădiri;
  • Economia Circulară în clădiri și materiale de construcție;
  • Orașe Sustenabile;
  • Educație și Conștientizare în domeniul Sustenabilității.

„Printr-un efort comun al colegilor din Direcția Tehnică, Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională și Zona Metropolitană Oradea, Primăria Oradea s-a înscris în competiția  Green Gala Awards – secțiunea Orașe Sustenabile, fiind desemnată câștigătoare la această categorie. Munca în echipă și implicarea aduc rezultate. Le mulțumesc și îi felicit pe colegii mei pentru reușită”, transmite primarul Florin Birta.

Printre criteriile de evaluare care au fost luate în considerare, pe baza lor entitățile înscrise în competiție primind un anumit punctaj, se numără: certificare – sistem de certificare voluntară cu focus pe tranziția spre orașe verzi și/sau „zero waste”; concepte și strategii climatice, planificarea dezvoltării municipale, autorizații de construcții și monitorizarea lor, obligații pentru proprietarii de clădiri și de terenuri; monitorizarea consumurilor de energie și apă; mobilitatea în administrație; surse regenerabile locale: strategii pentru încurajarea investițiilor private in energie regenerabilă; infrastructură de colectare separată a deșeurilor pentru minimum 5 fracții; reduceri de taxe sau alt tip de suport financiar pentru clădirile/inițiativele sustenabile; existența unor inițiative de renovare și refolosire a clădirilor vechi abandonate, chiar prin reintroducerea în circuitul cultural al orașelor ș.a.

Distribuie informația
Alte știri