Primăria va realiza o parcare de tip Park & Ride în zona Cetății Oradea

Primăria Municipiului Oradea derulează proiectul de realizare a unei parcări subterane de tip Park & Ride în Piața Emanuil Gojdu, zona Cetății Oradea. Edilul Ilie Bolojan spune ca studiul de fezabilitate este în curs de realizare, fiind efectuate măsurătorile topografice, forajele pentru studiul geotehnic și corelarea cu deținătorii de utilități din zonă.

Viitoarea parcare va fi realizată în subteran, pe un singur nivel, perimetral pe trei laturi ale Catedralei Ortodoxe Române (în formă de U), capacitatea estimată fiind de 265 locuri. Se vor realiza două căi de acces intrare-ieșire dinspre Șanțul Cetății, cu legătură din și spre Calea Clujului și strada Griviței.

„Ne dorim să realizăm această parcare Park & Ride în zona Catedralei Ortodoxe, care este o zonă centrală aglomerată. Avem 25.000 de navetiști care vin zilnic în Oradea, din care 10.000 vin cu mașinile personale și trebuie să parcheze în oraș, iar acest flux de navetiști este dublat în perioada de sezon primăvară-toamnă de un aflux de turiști, care în cea mai mare parte vin cu mașinile personale din județele Cluj, Arad, Timiș etc. Urmărim ca prin realizarea acestei parcări numărul mașinilor care ajung în zona centrală a orașului să se reducă. Am gândit ca această parcare să se realizeze în apropiere de Calea Clujului și de zona Cetății Oradea, deoarece cel mai important flux de circulație este dinspre Cluj-Napoca, și se află totodată în vecinătate de cel mai apropiat traseu al liniei de tramvai, care pleacă de acolo în trei direcții din oraș. Va fi destinată celor care locuiesc în zona metropolitană și turiștilor care vor putea să-și lase mașina și să folosească de aici transportul în comun”, spune Ilie Bolojan.

Parcarea va fi operată în colaborare cu operatorul OTL, tariful de parcare va fi mai mic decât în alte zone iar cei care vor parca aici vor putea călători gratuit pe mijloacele de transport în comun în ziua respectivă pe baza tichetului de parcare. Va fi dotată și cu o stație pentru încărcarea acumulatorilor mașinilor electrice

După finalizarea studiului de fezabilitate, la începutul lunii octombrie a acestui an, Primăria Oradea va depune cererea de finanțare pe axa de mobilitate, iar dacă finanțarea va fi câștigată lucrările ar putea să înceapă în primăvara anului viitor. Valoarea estimată a lucrărilor la faza actuală este de 16.500.000 lei cu TVA inclus, respectiv 3,6 milioane euro.

Distribuie informația
Alte știri