Primarii si viceprimarii vor primi pensii speciale

Majoritatea PSD, ALDE, UDMR a adoptat ieri in Camera Deputatilor noul Cod Administrativ prin care s-au introdus pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. De ele beneficiază toți cei care au avut aceste funcții din 1992 încoace (și care nu au avut o condamnare pentru fapte de corupție). Pensia speciala se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii si va fi plătită din bugetul de stat.

Legea contine insa si alte modificari cu efecte pe termen lung.

Nu vor mai fi publicate procese verbale ale sedintelor de consiliu local, ci doar sinteze ale acestora iar obligația aleșilor locali de a aduce la cunoștinta cetățenilor toate faptele și actele administrative a fost eliminata.

Pe de alta parte, deciziile privind patrimoniul unităților administrativ teritoriale vor putea fi luate cu jumătate plus unu din numărul consilierilor locali sau județeni, față de majoritatea de două treimi necesară în prezent.

Codul administrativ a fost adoptat luni de Camera Deputaților în calitate de for decizional cu 175 de voturi “pentru”, 33 “împotrivă” şi 15 abţineri.

Distribuie informația
Alte știri