Primarul anunță că Oradea se pregătește pentru intrarea treptată în normalitate

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi coordonatorul tuturor spitalelor din județ, au prezentat vineri, 8 mai, într-o transmisie live pe Facebook, situația la zi a măsurilor luate în Oradea în lupta cu pandemia de coronavirus.

Primarul Ilie Bolojan a anunțat că în momentul de față municipiul este într-o situație stabilă din punctul de vedere al acestei epidemii, în sensul în care numărul de persoane care sunt în carantină s-a stabilizat: față de 1800 de persoane cât a fost nivelul maxim luna trecută, acum sunt în fiecare zi între 250-300 de persoane, iar prin măsurile luate de către instituția Prefectului și a forțelor de ordine, se estimează că acest număr va rămâne constant și în perioada următoare.

În același timp, a scăzut și numărul bihorenilor care se întorc din străinătate, ceea ce face ca riscul de intrare în țară a persoanelor infectate scade semnificativ. În consecință, în afara spitalelor situația este relativ stabilă, iar în spitalele din Oradea totul este sub control, a menționat primarul.

Se extind testările şi în rândul angajaţilor marilor companii

În aceste zile, întrucât a crescut capacitatea de testare în laboratoarele de pe lângă spitalele din municipiu, s-a luat decizia de a extinde testările, astfel încât în afară de cazurile care sunt recomandate din punct de vedere epidemiologic, care sunt rezolvate cu prioritate, și în afara cazurilor care țin de strategia spitalelor pentru a nu infecta personalul medical, s-au extins testările în rândul angajaților din rândul marilor companii din Oradea, unde datorită fluxului mare de oameni pot apărea probleme. De asemenea, se extinde testarea pentru persoanele fizice care necesită ieșirea din țară, în așa fel încât să se poate debloca cât mai repede această situație.

Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Local s-a decis ca să se aloce 3,3 milioane euro către Spitalul Județean și Spitalul Municipial, pentru a li se crea baza legală în vederea achiziției de dotări pentru secțiile de terapie intensivă, astfel încât aceste secții să fie mai bine dotate pentru gestionarea problemelor legate de coronavirus sau alte epidemii de acest fel. În cursul săptămânii viitoare, cele două spitale vor derula procedurile de achiziție pentru achiziționarea de injectomate, ventilatoare mecanice, monitoare și alte dotări care sunt specifice secțiilor de terapie intensivă.

„Odată ce aceste achiziții vor fi finalizate, în perioada următoare ne vom echipa complet cele două secții, vom avea dotări suplimentare la Unitatea de Primire Urgențe, în așa fel încât să putem gestiona orice fel de creștere de cazuri care ar putea să apară în perioada următoare. În condițiile în care se va deschide procedura de depunere a finanțărilor pe bani europeni a acestor dotări, intenția noastră este să depunem solicitări ca ele să fie decontate de Uniunea Europeană. În felul acesta, reușim împreună cu conducerea celor două spitale să ne creștem dotările și să putem facem față mult mai bine în viitor unor posibile probleme care vor mai apărea”, a declarat Ilie Bolojan.

La rândul său, dl Carp a anunțat că din această săptămână companiile mari care solicită efectuarea testelor vor putea testa personalul angajat. De asemenea, a menționat că în ultima perioadă s-au primit solicitări de la persoane fizice legat de situații deosebite, precum decese, tratamente programate în străinătate care nu pot fi amânate etc., caz în care oficialitățile din Uniunea Europeană cer ca la intrarea în țara respectivă călătorul să aibă un atestat de examinare PCR nu mai vechi de 4 zile. „Împreună cu municipalitatea dorim să-i ajutăm, cei care au motive bine întemeiate, vor putea să solicite testarea PCR  după o metodologie care va fi afișată pe site-ul Primăriei și a spitalului Județean”, a declarat managerul spitalului.

Primăria Oradea îşi reia treptat activitatea, cu anumite restricţii

De asemenea, primarul a anunțat că, începând de săptămâna viitoare, administrația locală va lua toate măsurile pentru a redeschide activitatea cu publicul în Primăria Oradea și toate serviciile în subordine, astfel încât, treptat, până la finalul lunii mai toate serviciile să lucreze în condiții cât de cât normale.

„Asta înseamnă că vom lua măsuri pentru ca toate să funcționeze, dar în condițiile în care purtarea măștii va rămâne o chestiune obligatorie, de asemenea păstrarea distanței în zona de așteptare a publicului precum și testarea cu termometre la intrarea în în spațiile de lucru a tuturor orădenilor care vin să rezolve probleme. În felul acesta sper că în săptămânile următoare treptat-treptat activitățile din oraș se vor relua în regim normal, în așa fel încât toate activitățile să se desfășoare cât mai normal posibil”, a menționat primarul. 

Distribuie informația
Alte știri