Primarul Ilie Bolojan a explicat cum a lăsat Guvernul fără bani autoritățile locale

Guvernul Grindeanu a dat o lovitura grea primariilor si consiliilor judetene, unele ramase fara buna parte din banii pentru investitii. Asta pentru ca, dupa cum sustin primari si presedinti de CJ, Executivul PSD a decis majorari salariale si taieri de taxe, iar administratia locala trebuie sa le suporte fara nicio compensatie de la bugetul de stat.

In Oradea, deficitul a fost de peste doua milioane si jumatate de euro. Primarul, Ilie Bolojan, a detaliat pentru Ziare.com masurile care greveaza bugetele locale.

„In primul rand, a fost majorarea cu 20% a salariilor celor din administratia publica locala. Aceasta crestere a insemnat intr-un oras mare o influenta intre 1 si 3 milioane de euro, in functie de numarul de angajati.

Alt element a fost majorarea cu 50% a salariilor artistilor. Acolo unde autoritatile locale au in subordine filarmonici, teatre, ansambluri folclorice, deficitele cumulate se ridica si la 6 milioane de euro, daca este vorba despre o autoritate locala mare.”

Colac peste pupaza, primariilor le-a fost luata si o importanta sursa de venit prin anularea taxelor pe tranzactiile imobiliare sub 100 de mii de euro, adica imensa majoritate. „Taxa aceasta de 3% nu se mai incaseaza la bugetele locale. La un municipiu ca Oradea impactul este de 700 de mii de euro”, spune Ilie Bolojan.

Alte știri