Primii pași în toamnă cu Haydn și Dvorak, la Filarmonica din Oradea

Foto: revistatango.ro

Filarmonica orădeană ne introduce în toamna culturală orădeană cu două lucrări mai puțin interpretate, dar cuceritoare: Concertul nr. 4 pentru cello și orchestră în Re major de Joseph Haydn și Simfonia a VIII în Sol Major, op 88 de Antonin Dvorak. Invitații serii sunt violoncelistul Răzvan Suma și dirijorul Ciprian Marinescu, ambii cunoscuți orchestrei și publicului orădean. Concertul are joc joi, 23. Septembrie, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii Oradea.

Concertul nr. 4 pentru violoncel are o paternitate incertă, muzicologii și istoricii muzicali ducându-și încă luptele lor pe acest teren. „ Incertitudinea originii concertului provine din mai multe surse. Pe de-o parte, Haydna compus un număr imens de lucrări, în cele trei decenii în care a lucrat la curtea nobiliară Eszterházy și din această cauză, nu se cunoaște dacă într-adevăr toate acestea au fost compuse de marele clasic. Pe de altă parte, o copie  a concertului menţionat, aflată la Viena îl nominalizează pe un anume Signore Costanzi (probabil Giovanni Battista Costanzi da Roma) ca fiind posibilul compozitor. Din punct de vedere muzical, anumite trăsături ale concertului cum ar fi  motivele sincopate folosite adesea și tonalitatea minoră din mișcările lente îl trădează pe Haydn” este opinia filarmonicii orădene. Alți muzicieni aduc drept contraargument pentru paternitatea lui Costanzi anumite pe care concertul. Indiferent cine este compozitorul acestei lucrări, ea se bucură de aprecierea soliștilor și a publicului de aproape 150 de ani.

Simfonia a VIII de Dovorak este pe nedrept eclipsată de vecinele sale, a VII-a și monumentala Simfonie  IX-a „Din lumea nouă”.

„ Compusă într-o notă de optimism, conținând influențe ale folclorului ceh, pe care compozitorul le-a iubit atât de mult, lucrarea s-a bucurat de aprecierea publicului chiar de la premieră, atunci când la pupitru s-a aflat însuși Antonín Dvořák”, precizează biroul de presă al filarmonicii. Lucrarea debordează de energie și optimism, iar ascultând-o e ușor de înțeles admirația lui Johannes Brahms pentru colegul său ceh, pentru inventivitatea și bogăția melodică a lucrărilor sale.

Violoncelistul Răzvan Suma și dirijorul Ciprian Marinescu sunt oaspeții filarmonicii orădene încă din perioada studiilor. Ei se bucură încă de la început de aprecierea ansamblului și a publicului orădean, așa că sunt invitați periodic și revin cu plăcere pe scena orădeană.

Seara de joi se anunță o sărbătoare muzicală la începutul oficial al toamnei.

Bilete s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii de Stat Oradea și online la www.bilete.ro. Prețul acestora pornește de la 10 lei, pentru elevii și studenții instituțiilor de muzică, și ajung până la 45 de lei pentru locurile de la categoria A.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri