Primul drum electrificat din lume pentru încărcarea vehiculelor se va deschide în Suedia

Foto: cnn.com

Suedia construiește primul drum electrificat permanent din lume, care va ajuta autovehiculele electrice să se încarce în timpul mersului. Autostrada aleasă, ruta europeană E20, leagă centrele logistice dintre Hallsberg și Örebro, situate în mijlocul celor trei mari orașe ale țării, Stockholm, Göteborg și Malmö. Proiectul se află în prezent în faza de achiziții publice și este planificat să fie construit până în 2025.

În 2018, Trafikverket a inaugurat prima cale ferată de încărcare pentru vehicule electrice pe drumurile publice din lume. De-a lungul unei porțiuni de 2 km, o șină electrică a fost frezată în asfalt, pe care camioanele electrice coboară un braț mobil, care primește energie.

Încărcarea conductivă funcționează ca un pad de încărcare pentru smartphone-uri. În loc să conectezi un încărcător, aceste vehicule electrice speciale au un pad sau o placă pe șosea, iar atunci când vehiculul se află deasupra, pad-ul încarcă vehiculul fără fir.

Sistemul de încărcare inductivă folosește un echipament special, îngropat sub drum, care trimite electricitate către o bobină din vehiculul electric. Bobina din vehicul folosește apoi acea electricitate pentru a încărca bateria.

Autostrada electrică ar putea fi extinsă cu încă 3000 de kilometri de drumuri electrice în Suedia până în 2045, potrivit cnn.com.

Distribuie informația
Alte știri