Primul exercițiu pentru testarea sirenelor de alarmare publică din 2020

Sirenele de alarmare publică vor fi pornite miercuri, 8 ianuarie, între orele 10.00 – 11.00, în întreg județul Bihor, exercițiile vizând atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat, cât și a celor cu acționare locală.

„Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor”, precizează ofițer Camelia Roșca, din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor.

„Prin modul de acționare al mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale”, au mai transmis cei de la ISU „Crișana”.

Potrivit legislației în vigoare, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei. Le puteți deosebi, astfel:

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE are 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se alcătuiește din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI este compus dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri