Primul loc la Gala Premiilor Participării Publice: elevii unei școli din Bihor

foto: FB/GalaPremiilorParticipariiPublice

Cea de-a XII-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice și-a desemnat câștigătorii. Evenimentul, organizat anual de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică premiază persoane, grupuri civice și organizații care reușesc să convingă administrația publică să rezolve diversele probleme cu care se confruntă comunitățile din care fac parte. Subiectele premiate la Gală sunt exemple de curaj, perseverență și putere de mobilizare civică pe teme subiecte legate de mediu, educație, sănătate, comunități vulnerabile, transparența decizională sau protejarea patrimoniului urban.

Premianții Galei Premiilor Participării Publice din 2022 sunt:

Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea (jud. Bihor)

Elevii dintr-o localitate bihoreană au convins autoritățile locale să amplaseze rastele pentru biciclete în toată comuna.

Institutul ABA Romania, Autism Voice si Help Autism

După o campanie intensă de advocacy, trei organizații care acționează pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism au determinat introducerea ocupației de analist comportamental în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România).

Adoptă un sat – un proiect Romanian Business Leaders, coordonat de Hildegard Helene Brandl

O echipă preocupată de conservarea patrimoniului cultural și imobiliar din zonele rurale de interes turistic a convins membrii administrațiilor locale din 17 zone ale României să urmeze recomandările Ghidurilor de arhitectură rurală și să le includă în “Regulamente de urbanism” la nivelul instituțiilor.

GRIVIȚA – Sat European de Tineret

Problema resurselor, a spațiilor și a activităților pentru tinerii din mediul rural este foarte pregnantă în România. Tinerii din comuna Grivița (jud. Galați) au convins administrația să aloce un spațiu pentru tineri în vederea amenajării. Totodată, reprezentanții autorităților s-au angajat să acopere cheltuielile pentru funcționare și utilități.

Asociația Declic

Urmare a unei ample campanii de advocacy, o organizație neguvernamentală a determinat autoritățile publice să aprobe proiectul de lege care permite instituțiilor abilitate să-i monitorizeze, prin intermediul brățărilor electronice, pe agresorii cazurilor de violență domestică, pe numele cărora au fost emise ordine de protecție.

Consiliul Național al Elevilor (CNE)

Din dorința de a promova dialoguri sincere în sălile de clasă, Consiliul Național al Elevilor (CNE) au reușit ca în 57% din școlile din România să includă în metodologia școlară fișa de feedback în rândul profesorilor și elevilor.

Club Impact Special

Tinerii din Pașcani, organizați în formula unei inițiative comunitare, au reușit să convingă administrația locală să aloce fonduri pentru amenajarea unui spațiu recreațional pentru comunitate. Noul spațiu le va permite tinerilor din oraș să desfășoare activități educaționale și de petrecere a timpului liber.

Asociația Politeia

O asociație a convins autoritățile locale dintr-un sat aparținând comunei Ciorogârla să ofere mai multă susținere familiilor vulnerabile ai căror copii se confruntă cu riscul de a abandona școala. În urma demersurilor asociației, copiii din aceste familii primesc o masa caldă la școală, iar comunicarea acestei comunități marginalizate cu administrația publică s-a îmbunătățit.

Asociația Help Autism

După campanii de advocacy derulate timp de mai mulți ani, o asociație a reușit să determine schimbări legislative importante, în beneficiul persoanelor cu autism. Asociația Help Autism, susținută de ONG-uri din rețelele RO TSA și FEDRA, a obținut modificarea și completarea legii 151 pentru a le asigura accesul liber și gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale. Totodată, prin modificarea legii 95 serviciile conexe actului medical oferite de ONG-uri vor fi decontacte.

Asociația Cavalerii Turnului Înclinat

Tinerii din două sate din județul Sibiu au convins administrația locală să le aloce un spațiu în care să desfășoare activități comunitare, educative și de dezvoltare personală. Astfel, autoritățile au decis să contribuie la reabilitarea unei clădiri abandonate și transformarea spațiului în centru pentru tineret.

Premiu special oferit de CeRe

Asociația Rădăuțiul Civic “Suport pentru refugiații din Ucraina” Asociația Rădăuțiul Civic primește Premiul Special al Galei pentru sprijinul necontenit pe care l-au acordat refugiaților din Ucraina. Asociația a reușit să mobilizeze comunitatea să contribuie financiar și să sprijine prin voluntariat activitățile necesare primirii în România a refugiaților ucrainieni. Totodată, la câteva zilei de la începerea războiului, Asociația a facilitat prima întâlnire de la graniță între autoritățile locale, membrii comunității și alte organizații.

Premiu special pentru Tineret, oferit de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP)

Asociația Go Free – Centrul #YesLove

Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile

Tinerii implicați în proiectul Centrul #YesLove au devenit mentori pentru tinerii din satul Slimnic (județul Sibiu). Cu inspirație și ghidaj din partea Asociației Go Free și a voluntarilor, tinerii din Slimnic au reușit să convingă autoritățile județene și locale să sprijine reamenajarea unei clădiri abandonate și transformarea ei în centru de tineret în satul lor.

Distribuie informația
Alte știri