Prin afise si pliante, studentii oradeni atrag atentia asupra coruptiei din mediul academic bihorean

Ţi-ai trimis vreodată copilul la şcoală, cu o „atenţie” pentru profesor ? Ai fost vreodată necăjit că un coleg a luat, fără să se prezinte, examenul pentru care tu învăţasei luni de zile ? Atunci sigur ştii ca învăţământul nu este, sau n-ar trebui să fie de vânzare ! Este ceea ce şi-au propus şi membri Asociaţiei Pro Polis să le spună elevilor, studenţilor şi profesorilor, în cadrul proiectului „Domnului profesor, cu drag”.

Potrivit unui raport internaţional, România se află topul primelor trei state în care corupția în mediul academic este considerată ca fiind endemică în aproape toate domeniile majore. În universităţile din România, studenţii s-au confruntat cu minim un caz de corupție academică în timpul studiilor în domenii majore cum ar fi admiterea, notarea, obținerea de diplome (inclusiv la nive doctoral) și recrutarea staff-ului academic. „Universitatea din Oradea este percepută drept fieful unor <>, iar nivelul academic al acesteia este perceput ca fiind destul de scăzut. Ce putem face noi, studenţii, să contribuim la eradicarea acestor practici, câtă vreme orice încercare de a dezvălui aceste lucruri dă naştere unor represalii ce ne pot afecta chiar absolvirea ?”, se întreabă un student orădean întâlnit în campus, care a preferat să rămână anonim.

„Putem lucra la conştientizarea studenţilor şi profesorilor că orice decizie ce nu se bazează pe criterii academice, ci pe mită, cadouri, legături de familie, calitatea de membru de partid sau pe omisiuni intenționate la supravegherea examenelor poate fi definită drept corupţie academică. Putem să-i ajutăm pe colegii noştri să conştientizeze importanţa reducerii riscurilor de corupţie într-un mediu extrem de important pentru formarea tinerei generaţii, cel academic”, spune Valeria Lungu, coordonatoare de proiect şi studentă la Relaţii Internaţionale.

Voluntarii Asociaţiei Pro Polis au mers astăzi la Salonta, Beiuş, Aleşd şi Oradea, pentru a distribui flyere, pliante şi afişe legate de proiectul „Creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în mediul academic bihorean”, derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor. Primăriile localităţilor vizate, precum şi principalele instituţii de învăţământ, au fost informate despre cauzele şi soluţiile acestui fenomen.

„Din punctul meu de vedere, învăţământul nu este de vânzare ! Împreună, studenţi şi profesori, vom reuşi să nu lăsam spiritul academic să moară. Oamenii sunt mai importanţi decât titlurile !”, crede şi Anastasia Arhirii, coordonatoare de proiect şi studentă la Ştiinţe Economice.

În următoarea perioadă voluntarii asociaţiei vor organiza seminarii cu studenţii din Universitatea Oradea, precum şi întâlniri de informare şi alte activităţi cu elevi şi cetăţeni din Salonta, Beiuş, Marghita, Săcueni sau Aleşd.

Distribuie informația
Alte știri