Priorităţile ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea pe linie de oncologie

Asigurarea medicamentelor oncologice în unităţile sanitare reprezintă unul din obiectivele mandatului ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Ea spune că parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente, jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program fiind din categorii vulnerabile.

Totodată, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani urmează să beneficieze de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate şi vor fi fi finanţate şi achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (costuri de transport), mai susţine oficialul.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii va dezvolta prima reţea naţională de radioterapie în spitalele publice astfel încât să putem asigura accesul pacienţilor la radioterapie în cele mai importante spitale publice din ţară. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din ţară, printre care si Oradea.

Distribuie informația
Alte știri