Prioritățile noului ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloș

Marcel Boloş este noul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. De profesie economist, oradeanul a depus jurământul la Palatul Cotroceni şi preia portofoliul după demisia, luna trecută, a lui Florin Roman, acuzat de plagiat în lucrarea de master şi de falsificare a CV-ului. Marcel Boloş a mai condus Ministerul Fondurilor Europene în cabinetul Orban, în perioada 2019-2020.

Marcel Boloș spune că cea mai importantă prioritatea din perioada următoare este legată de Cloud-ul guvernamental, care este  „baza a ceea ce înseamnă digitalizarea și creșterea calității serviciilor publice.”

Potrivit noului ministru  al  Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a doua prioritate în privința digitalizării este ce legată de lansarea apelurilor de proiecte care sunt adresate IMM-urilor.

„Sunt fonduri alocate atât în cadrul planului PNRR, dar și în cadrul programului operațional competitivitate. Vom face o evaluarea din acest punct de vedere astfel încât resursele pe care le avem din fonduri externe nerambursabile să fie o prioritate pentru sprijinul mediului de afaceri.”

În ceea ce privește serviciul public de sănătate, noul ministru spune că aici „prioritățile pot să fie legate de ceea ce înseamnă Telemedicina sau digitalizarea serviciilor și fluxurilor medicale interne din cadrul spitalelor”, iar în educație prioritățile ar fi legate de conceptul de școală inteligentă, cât și biblioteca virtuală, accesul la bazele de date internaționale.

O altă prioritate, spune Boloș, este interconectarea bazelor de date ale instituțiilor publice.

„Cloud-ul guvernamental are unul din aceste obiective de a asigura interoperabilitatea între bazele de date. Ceea ce va presupune că practic, bazele de date ale ministerului finanțelor pot să fie interoperabile cu bazele de date de la ministerul de Interne. Legăturile acestea și fluxul informațional se face prin intermediului Cloud-ului guvernamental. Este un proiect mai de durată. Efectele se vor vedea într-o perioadă de 3, 4 ani de la momentul la care s-a implementat Cloud-ul guvernamental. Dar mai toate țările din UE au acest instrument, care se cheamă cloud guvernamental și face ca viața oamenilor să fie mai ușoară” – e explicat ministrul.

Sursa: stiri.tvr.ro
Distribuie pentru prietenii tăi:
Alte știri