Procedurile privind donarea de plasmă de la cei care s-au vindecat de Covid-19 se simplifică

Foto: digi24.ro

În secţiile de terapie intensivă, 458 de bolnavi se luptă pentru vieţile lor. Unii sunt în stare gravă şi doar un tratament cu plasmă de la donatori vindecaţi îi mai poate salva de la moarte. Procedura e simplă şi nedureroasă şi nu durează mai mult de o oră.

În ultima perioadă, mai mulţi pacienţi care s-au vindecat şi au vrut să doneze plasmă s-au plâns că erau obligaţi să plătească ei cele două teste PCR care demonstrează că nu mai au virusul activ.

Ministrul Sănătății a anunțat că se simplifică procedurile privind donarea de plasmă de la cei care s-au vindecat de Covid-19.

„În acest moment nu se mai cere acel test real-time PCR, prin noul ordin se va cere doar acel test de anticorpi. În acest context, pacienţii pot veni tocmai pentru această prelevare de plasmă. Unii nu pot suporta această tehnică şi atunci se recoltează sânge să fie transformat. Rămâne strict la latitudinea lor ca donatori”, spune dr Nelu Tătaru.

În România, sunt 32 de centre în care se poate recolta plasma din sângele pacienţilor vindecaţi. În cinci centre există aparatura care permite extragerea de la un singur donator a trei pungi de plasmă, exact cât îi trebuie unui pacient în stare critică pentru a fi salvat. Prin procedura standard de donare, se extrage plasma din sânge, însă pentru tratamentul unui bolnav este nevoie de trei donatori.

În acest moment, în România sunt aproape 29.000 de vindecaţi.

Mergeţi şi donaţi, dacă ştiţi că aţi dobândit anticorpi. Gestul vostru îi poate salva pe cei care acum se luptă pentru vieţile lor.

Distribuie informația
Alte știri