Procurorii de la DNA Oradea, audiati la Parchetul General

Cinci procurori de la DNA Oradea s-au prezentat miercuri la Parchetul General pentru a fi audiaţi în dosarul deschis de Secţia pentru investigare a magistraţilor în legătură cu înregistrarea audio publicata saptamana trecuta de avocatul oradean, Razvan Doseanu.

Procurorii nu au dorit să facă declaraţii la intrarea în sediul Parchetului General.


Cu o zi inaintea audierii, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a transmis presei un comunicat in care afirmă că „citarea și audierea unor persoane în procedurile judiciare nu trebuie să devină un spectacol de presă” iar acest lucru este valabil și când sunt audiați procurorii.


AMASP crede că „reprezentanții Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ar trebui să explice cum citarea telefonică, în vederea audierii – indiferent de calitatea în care au fost citați – a procurorilor de la DNA –ST Oradea a fost adusă la cunoștința publicului, în emisiuni TV și pe paginile de Facebook ale unor persoane cu vădite și notorii interese judiciare”.

În opinia AMASP, solicitarea Secției de judecători a CSM de a fi verificate aspectele recent publicate în presă este „instituțional validă”, în condiția în care „orice chestiune discutabilă din activitatea procurorilor trebuie lămurită conform căilor legale”.

Dar „aprecierile personale ale judecătorilor, membri CSM, dincolo de această solicitare, ar trebui să fie prudente și să respecte obligația de rezervă, astfel cum chiar domniile lor au solicitat repetat altor actori din spațiul public în nenumărate ocazii. Rămâne un aspect de tranșat pe viitor dacă verificările solicitate nu ar trebui să lămurească întregul context al justiției orădene, inclusiv activitatea și relațiile unor judecători„, arată AMASP.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat pe site-ul Cabinetului de Avocatură Doseanu şi Asociaţii o înregistrare audio a unei şedinţe care ar fi avut loc la DNA Oradea în ianuarie 2018, despre care spune că nu ştie dacă este autentică.

„Înregistrare explozivă de la o şedinţă DNA Oradea, din ianuarie 2018, primită anonim. Posibil să fie autentică, posibil să nu fie autentică, deşi personal recunosc vocile tuturor procurorilor posibili participanţi. Participanţi posibili: procurori Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus Lucian. Cer public DNA Oradea să dezmintă autenticitatea înregistrării. Dacă e reală, apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea şi cele nefavorabile, despre acţiuni de intimidare a judecătorilor prin trimiterea a doi judecători în judecată. Nume importante ce apar în discuţie: judecătorii Denisa Vidican, Cioflan Adina, Soane Laura, Udroiu Mihail Filimon Florin, Musta Ovidiu, Berindei Olimpiu Daniel, Mihaela Patraus, Roman Florica (Curtea de Apel Oradea), Bic Denisa, Vlad Marian (Tribunalul Bihor la un moment dat), judecătoarele Haiduc Simona, Miclo Laura, Remus Nemes (Tribunalul Satu Mare). Dacă înregistrarea e autentică, ar trebui să urmeze arestări la DNA Oradea. Dacă nu e autentică, trebuie să vedem ce specialist a putut folosi vocile a cinci procurori. Vocea cea mai puternică din înregistrare pare a fi a procurorului Man Ciprian. Cine e autorul înregistrării şi care e scopul acesteia rămâne de stabilit”, se arată într-un mesaj postat de casa de avocatură.

Distribuie informația
Alte știri