Programul cu interferon free pentru pacienţii cu hepatita C nu a fost reluat

După cinci luni de pauză, programul cu interferon free pentru pacienţii cu hepatita C nu a fost reluat, atrage atenţia Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), care a solicitat, luni, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să dea dovadă de transparenţă şi responsabilitate şi să precizeze data la care va fi reluat acest program.

APAH-RO a anunţat că a făcut apel, „pe toate canalele de comunicare”, către CNAS şi Ministerul Sănătăţii, dar şi către Cancelaria primului-ministru să dea dovadă de responsabilitate şi compasiune faţă de situaţia persoanelor diagnosticate cu hepatita C.

„Viaţa şi sănătatea fiecărui bolnav contează! Autorităţile nu se mai pot ascunde după justificări de ordin legislativ în condiţiile în care, în câteva zile, intrăm în cea de-a şasea lună de pauză dintre programe. Din păcate, lucrurile bune care s-au realizat în România în ultimii ani, dar şi îmbunătăţirea noului program sunt umbrite de aceste întârzieri. De exemplu, creşterea numărului de pacienţi care vor fi trataţi îşi reduce impactul în condiţiile în care există aproape jumătate de an de pauză,” a adăugat Marinela Debu.

De asemenea, APAH-RO mai atrage atenţie asupra faptului că autorităţile responsabile încă nu au găsit soluţii pentru pacienţii neasiguraţi, ceea ce face imposibil de atins obiectivul OMS de eliminare a hepatitei, boală infecţioasă, până în 2030.

Alte știri