Programul de voluntariat „Salvator din pasiune” desfășurat la nivelul ISU Bihor

Ziua Internațională a Voluntarilor este marcată în fiecare an, în data de 5 decembrie, ziua în care sărbătorim angajamentul și contribuțiile voluntarilor la nivelul comunităților și al societății în ansamblul său.

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) se desfășoară, din anul 2016, programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, prin care se urmărește susținerea și valorificarea activităților de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civice a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.

De la debut până în prezent, în județul Bihor, peste 155 de persoane s-au înscris în programul “Salvator din Pasiune”, manifestându-și dorința de a se alătura pompierilor în misiunile de protejare și salvare a vieților și bunurilor oamenilor.

Voluntarii noștri, cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani, provin din categorii   socio-profesionale diverse (elevi, studenți, profesori, asistenți, administratori firme, ingineri, economiști, reprezentanți vânzări, manageri etc.), fapt ce confirmă interesul pe care cetățenii îl acordă pregătirii și intervenției în domeniul situațiilor de urgență.

De la începutul acestui an, persoanele din cadrul programului “Salvator din Pasiune”, derulat la nivelul ISU Bihor, au desfășurat aproximativ 6000 de ore de voluntariat, participând la 810 intervenții pentru stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor calificat, precum și la activități menite a familiariza populația cu măsurile de prevenire a situațiilor de urgență și cu modul adecvat de comportare în cazul declanșării diferitelor tipuri de riscuri specifice județului. 

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture, în calitate de voluntari, pompierilor militari bihoreni sunt următoarele: vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani; apt din punct de vedere medical; să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie; să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere; certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani); copie după actul de identitate; avizul psihologic; actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare; adeverinţa medicală și acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Detalii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obţinute accesând  site-ul ISU Bihor: https://www.isubh.ro/salvator-din-pasiune/ sau de la structura de Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor din cadrul inspectoratului, la numărul de telefon: 0259411212.

Distribuie informația
Alte știri