Programul naţional de împădurire prin PNRR prinde greu rădăcini

Mulţi proprietari de terenuri care şi-ar fi dorit să împădurească încă din această primăvară s-ar putea să rateze startul. Documentele le mănâncă foarte mult timp, spun aceştia, şi nici puieţii nu sunt uşor de găsit. Cei care vor să intre în program reclamă birocraţia, dar şi lipsa puieţilor. Aşa că, cel mai probabil, multe plantări vor fi făcute abia la toamnă.

Până acum cele mai multe solicitări au fost făcute de persoanele fizice. La jumătatea lunii februarie 4.000 de hectare de viitoare păduri aveau amplasamentele acceptate.

Programul naţional de împădurire prin PNRR prevede că oricine deţin un teren agricol poate obţine finanţare de la stat pentru a-l împăduri. Iniţial investiţia trebuie făcută din propriul buzunar, dar odată amenajată plantaţia, statul decontează până la 20.000 de lei în primii ani pentru aceste lucrări.

Apoi, timp de 20 de ani proprietarii primesc 465 euro pe an, pe hectar. Iar în primii 12 ani încasează şi 190 de euro de la APIA pentru că au renunţat la terenurile agricole şi le-au făcut păduri.

Programul are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 de hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

Distribuie informația
Alte știri