Programul ”NOUA CASĂ”, modificări importante. Credite de până la 70.000 de euro

Programul „Noua casă” este destinat achiziționării de locuințe noi. Acesta poate fi accesat de persoanele care nu dețin singure sau împreună cu soțul/soția o locuință, sau celor care au una cu o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați. 

Locuință nouă în sensul programului „Noua Casă” se înțelege orice locuință recepționată la terminarea lucrărilor, cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului, dar și acele locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data colicitării creditului, potrivit unui comunicat de presă transmis de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Programul „Noua Casă” prevede credite de până la 140.000 de euro pentru locuințele noi, pentru care se cere un avans de 15%, respectiv credite de până la 70.000 de euro pentru locuințe mai vechi de 5 ani, prevăzute cu un avans de 5%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență elaborat de către Guvernul Orban.

Beneficiarul plătește avansul reprezentat de diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată, iar cuantumul său va fi între 5 şi 15% din preţul de achiziţie a locuinţelor, asta în funcţie de categoriile de locuinţe. Avansul este de 15% pentru locuințele noi, cu o vechime de cel mult 5 ani, precum și pentru cele care se află în clădiri recondiționate în ultimii 5 ani. Pentru restul locuințelor, avansul va fi de 5%, dar valoarea creditului va fi de cel mult 70.000 de euro.

Sursa: realitatea.net

Distribuie informația
Alte știri