Programul Rabla Local se opreşte înainte de a se alinia la start

Programul Rabla Local a fost amânat pentru anul viitor, pentru că primăriile au cerut în mod expres banii înainte. Edilii vor să evite astfel situaţiile în care ar fi aşteptat prea mult timp deconturile de la Administraţia Fondului pentru Mediu. În tot acest timp, ceasul ticăie. 2026 nu e departe, iar până atunci România s-a angajat să caseze 250.000 de maşini.

Banii sunt motivul pentru care Rabla Local a ţinut-o dintr-o amânare în alta, iar acum cei interesaţi mai au de aşteptat până în primele luni din 2023 dacă vor să caseze o rablă şi să primească la schimb trei mii de lei.

Programul Rabla Local ar fi trebuit să demareze la sfârşitul lunii septembrie a acestui an. Ulterior, a fost amânat pentru jumătatea lunii octombrie, iar apoi pentru jumătatea lunii noiembrie. Iniţial, autorităţile locale au fost nemulţumite de procentul cu care trebuie să contribuie, 50%, adică 1.500 de lei pentru fiecare rablă. În urma discuţiilor, acestea vor finanţa doar 20% şi restul va fi finanţat de AFM. Spre exemplu, pentru o maşină mai veche de 15 ani, orice primărie care va participa la program va plăti 600 de lei, iar restul de 2.400 de lei va fi acoperit de Fondul pentru Mediu.

Programul Rabla Local are un buget de 50 de milioane de lei, bani care ar ajunge acum pentru 18.500 de rable trimise la casat.

Distribuie informația
Alte știri