Proiect european de peste 2 milioane de euro, implementat la Muzeul Țării Crișurilor Oradea

Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a găzduit joi,21 decembrie, conferința de finalizare a proiectului cu titlul „Romanian-Hungarian Cross-Border Education Center of Cultural and Historical Heritage/Centrul Educațional Transfrontalier Româno-Maghiar, pentru conservarea patrimoniului cultural și istoric ROHU 446”, proiect finanțat de Uniunea Europeană.

La acest eveniment au participat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Livia Banu, director executiv la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Granița România-Ungaria (BRECO), Ancuța Șchiop, manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, dr. Aurel Chiriac, fost director al Muzeului Țării Crișurilor, și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 55 luni, începând cu data de 1 iunie 2019, cu dată de finalizare 31 decembrie 2023.

Valoarea totală a proiectului a fost de 10.172.739,24 Euro din care Muzeului Țării Crișurilor i-au revenit: 2.835.852,69 Euro, din care valoarea eligibilă nerambursabilă ERDF a fost de 2.225.010,02 Euro, cofinanțarea din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice  340.302,32 Euro, respectiv contribuția proprie în valoare de 270.540,35 Euro, asigurată cu sprijinul finanțatorului instituției, Consiliul Județean Bihor.

Obiectivul proiectului l-a reprezentat amenajarea secțiilor de Istorie, Artă și Etnografie (etajele II și III),  folosind un concept expozițional  modern și interactiv, care să ofere vizitatorilor o experiență vizuală unică, precum și crearea unei oferte culturale variate, destinate  turiștilor din România și din afara țării, ce vizitează Oradea și județul Bihor.

Cu banii primiți s-au terminat lucrările de amenajare interioară și dotarea cu piese muzeale în spații destinate publicului pe o suprafață totală de 3510 metri pătrați din clădirea Muzeului Țării Crișurilor.

De asemenea, s-au achiziționat elemente de mobilier, de butaforie, precum și tehnologie multimedia.

Distribuie informația
Alte știri