Proiect pentru îmbunătățirea transportului de mărfuri în Oradea. Primăria va testa o rețea de lockere în stații de transport public, piețe sau zonele de lângă instituțiile publice

Municipiul Oradea, în parteneriat cu Universitatea Duisburg-Essen (Coordonator), orașele Hamburg, Girona, Istanbul, Londra, Reykjavík, Lucca, Čačak, Alba-Iulia și alți operatori de logistică din Europa, a depus proiectul „Digital twin networks to Innovate SusTainable uRban logIstics eCosysTems”, (acronim DISTRICT), în cadrul programului Horizon Europe, Apelul de proiecte HORIZON-CL5-2022-D6-02-02 (Logistică urbană și planificare: anticiparea cererii de transport de mărfuri incluzând digitalizarea acestui domeniu).

Programul Horizon Europe este cel mai ambițios program- cadru al Uniunii Europene destinat cercetării și dezvoltării în domenii precum asistența medicală, clima, tehnologie digitală energie și mobilitate, agricultură, securitate și industrie. și, totodată, cel mai mare program transnațional de acest gen derulat la nivel mondial.

Bugetul total alocat acestui proiect este de 7.982.322 Euro, din care municipiului Oradea îi revine suma de 334.187 Euro. Obiectivul general al proiectului DISTRICT este de a dezvolta și implementa ecosisteme inovative de mobilitate și logistică urbană la nivelul orașelor partenere.

În acest sens, orașele menționate anterior vor testa diferite soluții inovative, care să permită optimizarea utilizării spațiului urban și repartizării echilibrate a lanțurilor logistice, în vederea reducerii impactului negativ asociat: congestie, poluare chimică și fonică, accidente, degradarea infrastructurii rutiere și a peisajului urban.

În contextul creșterii exponențiale din ultimii ani a transportului de mărfuri la nivelul Municipiului Oradea (ilustrată prin creșterea numărului de centre de consolidare, a volumului de mărfuri transportate, respectiv a numărului de clienți), prin acest proiect, se are în vedere testarea unei rețele automatizate de depozite (lockere) în 10 locații diferite din Municipiul Oradea și zona metropolitană (stație de transport public, parcare publică, piață, autogara Nufărul, zone adiacente unor instituții publice).

Livrarea la nivelul acestor depozite automatizate va fi asigurată prin intermediul unor autovehicule electrice de către compania Sameday, partener în cadrul aceluiași proiect. De asemenea, va fi testată și o aplicație de colectare de date privind impactul livrării „pe ultimul kilometru” (amprenta carbon pentru coletele livrate, distanța de livrare, număr de colete livrate, ore de vârf, etc), respectiv va fi elaborat și Planul de Logistică Durabilă la nivelul Municipiului Oradea și al Zonei Metropolitane.

Testarea acestui serviciu de livrare, bazat pe o rețea automatizată de depozite, în zone cât mai diverse la nivel urban și peri-urban (stație de transport public, parcare publică, piață, autogară, zone adiacente unor instituții publice) va permite colectarea datelor necesare pentru simularea lanțurilor logistice, dezvoltarea unor parteneriate cu alți operatori logistici, crearea unor reglementări la nivel local în vederea reducerii impactului negativ al transportului de mărfuri „pe ultimul kilometru”, precum și integrarea unor prevederi minimale în cadrul proiectelor de dezvoltare urbanistică.

Distribuie informația
Alte știri