Proiect pilor în Bihor. STS asigură comunicaţii video securizate pentru misiunile SMURD

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a instalat o aplicaţie de videoconferinţă pe tabletele care sunt în dotarea maşinilor de intervenţie ale SMURD. Aplicaţia permite transmiterea de imagini video de la faţa locului către dispecerat, respectiv medicul coordonator, în scopul evaluării cât mai corecte şi mai rapide a situaţiei de la faţa locului. Soluţia tehnică proiectată şi implementată de STS asigură totodată şi securizarea datelor.

Proiectul este unul pilot şi cuprinde aproximativ 300 de tablete pentru maşinile de intervenţie SMURD din zonele Bucureşti-Ilfov, Bihor, Iaşi, Mureş şi Timiş, urmând ca acesta să fie extins la nivel naţional. În final, STS va implementa aplicaţia de videoconferinţă pe aproximativ 5.000 de tablete.

Este important de menţionat faptul că aplicaţia funcţionează în regim live, nefiind stocate înregistrări în Sistemul 112, precum şi faptul că funcţionează doar în zonele în care reţelele publice de comunicaţii mobile au capacităţi de trafic corespunzătoare.

Practic, maşinile de intervenţie SMURD din cele cinci zone cuprinse în proiectul pilot sunt dotate cu o astfel de tabletă. În momentul în care echipajul ajunge la caz, completează fişa direct pe tabletă, apoi o transmite către unitatea de primiri urgenţe. În funcţie de natura cazului, la solicitarea medicului coordonator, echipajul poate transmite în timp real informaţii de la faţa locului către dispecerat, prin intermediul aplicaţiei instalate de STS pe tablete.

STS va asigura, totodată, derularea sesiunilor de instruire a utilizatorilor finali ai Sistemului de Comunicaţii Video, respectiv personalul din echipele agenţiilor specializate de intervenţie medicală.

O primă instruire a personalului medical din cadrul SMURD, care va utiliza soluţia tehnică implementată de STS pentru transmiterea imaginilor video de la locul intervenţiei prin tabletele din dotarea maşinilor SMURD către dispeceratele care le coordonează activitatea, a avut loc vineri, 28 februarie a.c., şi s-a realizat în sistem de videoconferinţă, STS punând la dispoziţie comunicaţiile video între sediul central al instituţiei noastre şi dispeceratele integrate ale proiectului pilot.

Alte știri