Proiect pilot. Tomberoane maro in tarcurile de gunoi din Oradea. Ce se va colecta in ele

Pentru ca Oradea trebuie sa reduca , in acest an cu o treime cantitatea de deseuri depozitate la halda de gunoi, administratia locala va testa de la 1 iunie o noua modalitate de selectare a acestora. 126 de asociatii de proprietari din tot orasul vor intra intr-un proiect pilot prin care resturile alimentare, zațul de cafea și pliculețe de ceai, prosoapele și șervețele de hârtie folosite vor fi aruncate in containere maro.

Timp de 6 luni, fiecare apartament va primi un recipient, în care va colecta separat fracția biodegradabilă iar gunoaiele vor fi cântărite. La final va fi premiată cea mai bună asociație de proprietari, respectiv cea care va reuși să colecteze cea mai mare cantitate de fracție biodegradabilă.

Viceprimarul Florin Birta s-a intalnit deja cu președinții celor 126 de asociații de proprietari care vor face parte din proiectul pilot iar de luni reprezentantii Primariei vor merge in cartiere sa le explice oamenilor de ce e nevoie sa colecteze selectiv deseurile.

În acest moment, în Oradea se colectează pe două fracții: umedă și uscată. A treia fractie, cea biodegradabila urmareste transformarea acesteia in compost, modalitate prin care se spera ca va scadea cantitatea de gunoaie depozitate cu 45 la suta.

RER Vest va suporta cheltuielile legate de achiziționare a pubelelor de 240 l și a containerelor de 1,1 mc, iar Primăria Oradea va achiziționa recipienții pentru apartamente și pungile de hârtie destinate lor.

Distribuie informația
Alte știri