Proiect strategic pentru îmbunătățirea serviciilor medicale în situații de urgență din Bihor

Ilie Bolojan

Miercurea aceasta a avut loc conferința de presă în care Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat cele mai importante proiecte pe care le are în vedere.

Unul dintre cele mai importante este proiectul de sănătate. Acesta a început în vechiul mandat în urma parteneriatului dintre Consiliul Județean Bihor și primăriile din orașele cu spitale, inclusiv primăria Oradea, alături de partenerii din Berettyóújfalu, Ungaria, proiectul fiind finanțat prin programul transfrontalier România-Ungaria. Proiectul are o valoare de 9,7 milioane de euro, din care aproximativ 8% este alocat proiectelor din partea Ungariei, iar restul sumei este pentru cele din Bihor. 4,7 milioane de euro vor fi folosiți pentru dotările spitalelor din Oradea, mai exact pentru Spitalul Județean și Spitalul Municipal. Consiliul Județean Bihor are o alocare de 1,4 milioane de euro, care este dedicată susținerii activității de intervenție în zona montană, pentru salvamont și pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Două centre medicale de urgență în zona Padiș, Stâna de Vale, sunt în momentul de față realizate în proporție de 40%, în toamna acestui an urmând să fie recepționate. Totodată s-a contractat o autospecială pentru ISU Bihor, având termen de livrare în 30 septembrie. De asemenea, primăria municipiului Oradea a primit mandat de organizare a licitațiilor, urmând să achiziționeze dotări precum ecografe și aparate digitale de radiografie pentru alte 4 spitale din Bihor, mai exact Marghita, Salonta, Aleșd și Beiuș, astfel în cazul unor accidente petrecute în zonele respective, oamenii vor fi transportați la Oradea doar în cazul situațiilor grave.

Spitalul Județean de Urgență și Spitalul Municipal vor fi dotate cu computere tomograf, sisteme de laringoscoape, un sistem angio-CT,  un aparat aparat spect-CT.

„Credem că la finalul acestui an, practic Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, cele 4 primării care au spitale,  vom închide partea de proiect și ele vor putea deveni operaționale din această toamnă. Județul Bihor, deci, urmând să aibă o capacitate mai bună de a prelua aceste situații de urgență „, susține Ilie Bolojan.

Alți 2 parteneri îi reprezintă Universitatea din Oradea și autoguvernarea din Berettyóújfalu. Universitatea a început lucrările pe strada Nicolae Jiga, construind o clădire dotată cu astfel de aparatură, în care își va pregăti studenții, având din acest proiect o alocare de 1,5 milioane de euro, finalizându-se cel mai probabil în vara anului viitor.

Larisa BĂRCUI

Jurnalism anul 1

Distribuie informația
Alte știri