Proiecte pentru iubitorii de natură și adrenalină, cu finanțare europeană, în două localități din Bihor

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut miercuri, 6 decembrie, o conferință de presă în teren, în comunele Aușeu și Șinteu, unde sunt în lucru proiecte pentru iubitorii de natură și adrenalină.

Prima oprire, alături de primarul comunei Aușeu, Mitică Lazăr, și reprezentanții Companiei Silvania, responsabilă de execuția lucrărilor, a fost în localitatea Groși. Aici se amenajează un traseu off-road de 1,7 kilometri pentru amatorii și profesioniștii de motociclism.

La baza traseului vor fi amplasate patru foișoare din lemn pentru observarea naturii, o zonă amenajată pentru focuri cu vetre de piatră și metal, alei și o parcare pentru mașini. De asemenea, vor fi plantați 140 de arbori și vor fi amplasate mai multe panouri de protecție a speciilor și a habitatului. În această zonă vor fi spații tehnice, grupuri sanitare și spații de management.

A doua vizită a fost pe șantierul proiectului din Șinteu, cu Lasak Benedek, primarul comunei, și reprezentanții Companiei Silvania. Aici se lucrează la montarea a 13 căsuțe din lemn pentru cazare și a unei clădiri cu săli de conferințe, săli de mese și alte spații. Fiecare căsuță are o capacitate de cazare de patru locuri și are grup sanitar propriu, cu sistem de încălzire și răcire centralizat. Aici va funcționa un centru de management, cercetare și educație ecologică. Toate materialele utilizate pentru construirea acestor spații sunt naturale. De asemenea, va fi amenajat un lac, vor fi plantați arbori și se va face o parcare.

 „Proiectul se realizează pe o suprafață de 7 hectare de teren pus la dispoziție de comuna Șinteu. Suntem astăzi la un stadiu de execuție de peste 60%. Se lucrează intens și vor veni echipe suplimentare. Se începe montarea geamurilor, va fi acoperită cu șindrilă clădirea principală, se lucrează la instalații. Se lucrează în condiții foarte dificile, din pricina ploilor și a zăpezii”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

„Pentru comunitatea din Șinteu va fi un lucru bun realizarea acestui centru, care va ajuta zona, prin dezvoltarea turismului. Sperăm că cei care vor veni în Șinteu se vor simți bine și vor pleca de aici cu impresii bune”, a precizat Lasak Benedek, primarul comunei Șinteu.

Cele două investiții din Aușeu și Șinteu fac parte din același proiect realizat de Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider și primăriile celor două comune.

Valoarea contractului de finanțare este 9.437.417,19 lei, cu TVA, 100% nerambursabil.

Distribuie informația
Alte știri