Proiecția filmului documentar „Remember Iuliu Maniu – 1986”, la Oradea, de Ziua Foștilor Deținuți Politic

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Festivalul de Film și Istorii Râșnov și Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, organizează, pe data de 9 martie 2023, ora 17.00, proiecția filmului documentar „Remember Iuliu Maniu – 1986”.

Data de 9 martie a fost declarată prin Legea nr. 247/2011 ca Ziua Foștilor Deținuți Politic, zi consacrată în calendarul ortodox și greco-catolic ca sărbătoare a celor 40 de Mucenici din Sevastia. Cu acest prilej, Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal vă invită la sediul său din strada Armatei Române nr.1 / A la premierea documentarului „Remember Iuliu Maniu – 1986”.

Filmul vorbește despre curajul unor tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu. În 1986 un grup de tineri din Bădăcin, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, organizați de Ioan Pop (zis Poetul) și studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei din Bădăcin, unde au depus o coroană de flori pe care au scris „Remember Iuliu Maniu”, au cântat „Imnul lui Iuliu Maniu”, compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au așezat în forma inițialelor I.M. și au vorbi despre personalitatea marelui om politic. A doua zi toți au fost duși la sediul securității din Zalău unde au fost anchetați „Protagoniștii” evenimentului,  Pop Ioan, Pop Nicolae, Oros Cornelia (n. Man), Vari Maria (n. Pop), Man Maria, Vereș Pop Patriță, Pop Florica (n. Mureșan), Mureșan Liuța (n. Ciobanca), Mureșan Florica, Pop Ioan, Man Nicolae, Toma Sabin, au fost intervievați de dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea și Ana-Maria Borz, muzeograf la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Consultanții documentarului au fost dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Proiectul „Remember Iuliu Maniu – 1986” s-a derulat în cadrul Școlii de vară Astra, organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov.

Distribuie informația
Alte știri