Proiectul biometriei vocale în limba română, aproape gata

Cum ar fi să spui cu voce tare parola la cardul bancar și să ai acces la cont? Acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, deoarece fizicienii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” au scos pe piață prima soluție de identificare biometrică vocală în limba română, conform hotnews.ro. Sistemul SpeechXRays e dezvoltat împreună cu parteneri din Franța și din Grecia. Este finanțat cu 5 milioane de euro de Comisia Europeană, în cadrul programului de cercetare 2020.

Sistemul SpeechXRays va funcționa pe bază de voce a utilizatorului care este unică. Pe o aplicație de calculator, utilizatorul va rosti ceea ce vede și atunci vocea îi va fi recunoscută. Proiectul la care lucrează fizicienii de la Măgurele va genera soluții biometrice pe bază de amprenta vocală pentru limba română, dar și pentru limba greacă.

Astfel de soluții bazate pe amprenta vocală există deja pentru limbile de circulație largă precum franceza, engleza, chineza. Proiectul biometriei vocale în limba română se termină în luna aprilie.

Foto: globbsecurity.fr


Distribuie informația

Alte știri