Proiectul clădirii multifuncționale din Parcul Traian, o provocare arhitecturală pentru Oradea

Primăria Oradea a solicitat în cadrul ședinței CMUAT de joi, 15 iulie, avizul Arhitectului Șef pentru construirea unei clădiri multifuncționale (birouri și spații comerciale) în Parcul Traian nr. 14, între Banca Națională a României – sucursala Bihor și Baroul Bihor.

„Doresc să mulțumesc specialiștilor din cadrul Comisiei Zonale de Monumente, care au răspuns promt invitației noastre și celor din cadrul CMUAT pentru dezbaterea profesională, constructivă,  care a avut loc vizavi de acest proiect de o importanță majoră pentru zona centrală, având în vedere amplasamentul extrem de prețios. Realizarea acestui proiect este o provocare, având în vedere încadrarea în contextul clădirilor istorice, deci e nevoie de o abordare serioasă. Uneori limbajul arhitectural poate fi subiectiv, de aceea e nevoie de o intervenție modernă care să aducă plusvaloare acestei zone”, a declarat viceprimarul Arina Moș.

Având în vedere poziția privilegiată a amplasamentului, se dorește ca proiectul să fie unul valoros. De-a lungul timpului, au fost prezentate mai multe variante ale acestui proiect, atât în CMUAT, cât și la Comisia Zonală de Monumente, dar nu s-a ajuns la avizarea unui proiect final.

Din acest motiv, s-a decis organizarea unei întâlniri online între cele două comisii. Astfel, membrii acestora au avut posibilitatea să își exprime punctele de vedere, exprimându-și disponibilitatea în sensul identificării celor mai bune soluții pentru viitoarea clădire.

Concluzia întâlnirii a fost aceea că se dorește o clădire cu o arhitectură deosebită, dar care în același timp să nu eclipseze clădirile monument din vecinătate.

La ședința online au participat și proiectanții lucrării, care au specificat faptul că vor lucra la noi variante care să corespundă recomandărilor membrilor celor două comisii.

Distribuie informația
Alte știri