Proiectul „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație” continuă cu spectacolul „Moromeții”. Premiera e joi, 30 iulie

Foto: crisana.ro

Asociația Culturală Teatrul de Copii prezintă joi, 30 iulie, de la ora 20, în șanțul Cetății, premiera lecturii performative „Moromeții”, regia Gavriil Pinte, un spectacol realizat în cadrul proiectului „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație”, proiect cofinanțat de AFCN.

Ideea acestui spectacol a venit ca o continuare a unei idei mai vechi a actorului Şerban Borda, pe care Asociația Culturală Teatrul de Copii a pus-o în practică vara trecută, „Întoarce foaia”.

Proiectul „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație” își propune să vină în sprijinul adolescenților defavorizați cultural, social, și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat, prin realizarea unei lecturi perfomative după romanul „Moromeții” de Marin Preda, utilizând mijloace artistice inovatoare: limbajul teatrului de animație, multimedia, muzică live, workshop dedicat și sesiuni de Q&A.

Proiectul se adresează adolescenților din mediul rural din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, minorilor instituționalizați din centrele de plasament din Bihor și elevilor români din Gyula, Ungaria.

Spectacolul va avea o a doua premieră vineri, 31 iulie, tot de la ora 20, în șanțul Cetății, pentru elevii instituționalizați din cadrul DGASPC Bihor.

Din distribuție fac parte actorii: Zentania Lupșe, Florian Silaghi, Calița Nantu, Giorgiana Coman, David Constantinescu și Igor Lungu. Scenografia și grafica sunt semnate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean; muzica originală: Ovidu Iloc; instrumentiști: Radu Herțe, Ionuț Chiș; pregătire muzicală: Andrada Ciupeiu. Dramatizarea a fost realizată de studenți ai Universității din Oradea: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur și Nicoale Vușcan.

Spectacolul se va deschide cu proiecția unui moment artistic realizat de 14 adolescenți, beneficiari ai Centrului de Plasament Tinca, din cadrul DGASPC Bihor, care au lucrat alături de actrița Nora Tiu, cadru universitar.

În perioada 1-15 septembrie, „Moromeții” se va juca gratuit pentru elevii de liceu din Peștiș, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj), Gyula (Ungaria).

Partenerii Asociației Culturale Teatrul de Copii sunt: Teatrul Regina Maria, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor, Universitatea Oradea, Casa de Cultură Marghita, Primăria Orașului Aleșd, Primăria Comunei Tinca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul Cultural Carei și Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula.

Distribuie informația
Alte știri