Proiectul liniei de înaltă tensiune Oradea-Bekescsaba (Ungaria), deblocat după mai bine de 10 ani. Vor începe lucrările

Foto: wikipedia.org

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru finalizarea tronsonului Oradea Sud – Nădab, parte a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea – Bekescsaba. Lucrările au o valoare de peste 4 milioane de lei şi vor fi realizate în termen de 12 luni de către Electromontaj”, a informat compania.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiţie totală de peste 83 de milioane de lei, a fost blocat din anul 2008 din cauza unor dificultăţi întâmpinate în procesul de expropriere pe tronsonul Oradea Sud – Nădab.  Astfel, LEA 400 kV Oradea–Bekescsaba a fost dată în folosinţă doar parţial, şi anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (România) – Bekescsaba (Ungaria): 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab. Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 km, simplu circuit A şi este realizat parţial.

”Finalizarea investiţiei Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab a fost încă de la începutul mandatului nostru unul dintre obiectivele prioritare. Am găsit acest proiect înţepenit în procesul de achiziţie a lucrărilor de execuţie, fără prea mulţi paşi făcuţi din 2018, de la momentul obţinerii Hotărârii de Guvern pentru expropriere. Am înţeles importanţa acestei investiţii atât pentru Companie, cât şi pentru Sistemul Energetic Naţional, şi de mai bine de jumătate de an am accelerat procesele, prin măsuri eficiente, şi am reuşit să înlăturăm toate blocajele. Rezultatul a fost cel aşteptat: am finalizat un proces de achiziţie publică şi am atribuit contractul de execuţie a lucrărilor”, a declarat Cătălin Niţu, director general executiv, preşedinte al directoratului Transelectrica.

Punerea în funcţiune a tronsonului Oradea Sud – Nădab şi astfel finalizarea LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba contribuie la completarea inelului de 400 kV în zona de Vest, obiectiv prioritar al României, cu impact semnificativ asupra creşterii siguranţei în funcţionare şi asupra minimizării riscurilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de nord – vest a ţării. 

”Prin finalizarea LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, va creşte capacitatea de transfer în interconexiune pe direcţia export cu 100 MW, iar pe direcţia import cu 300 MW, ceea ce contribuie la conformarea României la obligaţiile care îi revin din implementarea Regulamentelor UE. Această investiţie va avea un rol semnificativ şi pentru realizarea obiectivului Uniunii Europene de realizare a Pieţei Unice de Energie Electrică Europeană, care are ca scop bunăstarea socială (reducerea preţului energiei electrice la consumatorul final prin creşterea concurenţei şi competitivităţii)”, mai arată compania.

Sursa: news.ro

Distribuie informația
Alte știri